IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на финансите очаква бюджетен излишък от 2 млрд. лева към юли

Към 31 юли България е платила 654,4 млн. лв. като част от вноската си към бюджета на ЕС

20:39 | 31.07.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Министерството на финансите очаква излишък по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към юли в размер на 2,02 млрд лв. Това съответства на 1,9 на сто от прогнозния БВП, съобщи ресорното министерство късно във вторник.

Приходите и помощите по КФП към юли се очаква да бъдат в размер на 22,5 млрд. лв. (59,0 на сто от годишния разчет), като спрямо юли 2017 г. се отбелязва ръст от 2,9 млрд. лева. Ръстът спрямо предходната година се дължи основно на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 2,08 млрд. лв. (10,6 на сто), а постъпленията в частта на приходите от помощи са близки до отчетените за същия период на предходната година.

Разходите по консолидираната фискална програма, в това число и вноската на България в бюджета на ЕС, към юли 2018 г. възлизат на 20,5 млрд. лв., което е 52,2 на сто от годишния разчет. За сравнение - разходите по КФП за същия период на 2017 г. са били в размер на 18, 5 млрд. лева.

Към 31 юли България е платила 654,4 млн. лв. като част от вноската си към бюджета на ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Въпрос, като се надявам, че не са ми точни данните...Та как става, че всяка година има бюджетен излишък, всяка година БВП нараства, но в същия момент - публичния дълг спрямо БВП пълзи нагоре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още