IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митата на Тръмп насочват производителите на електроника извън Китай

Голяма част от компаниите планират да се преместят в Югоизточна Азия

22:47 | 01.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производителите на електроника се подготвят да преместят по-голямата част от производството си в Югоизточна Азия, тъй като търговските спорове със САЩ правят Китай по-малко привлекателно място за създаване на устройства, пише Bloomberg.

Редица тайвански фирми, които представляват ключова част от глобалната верига за доставки, през последните дни подсказаха за намеренията си да се отдръпнат от втората по големина икономика в света.

Delta Electronics, която произвежда компоненти за Apple, заяви във вторник, че е отправила оферта за 2,14 млрд. долара за придобиването на тайландски бизнес – ход, предшестващ експанзията на производството там.

Merry Electronics, която прави слушалки за играчи като Bose, заяви, че може да премести част от производството си от Южен Китай също в Тайланд, в зависимост от това как се развие търговският конфликт.

В Тайван пък се намират най-големите поддоставчици в свeта, включително Foxconn, с която работи Apple. Създавайки продукти за едни от най-популярните марки, през последните години все по-голям брой от фирмите започнаха да се изтеглят от Китай, за да избегнат нарастващите заплати – тенденция, която сега се ускорява заради спора между Пекин и Вашингтон.

New Kinpo Group, която произвежда всичко – от компютърен хардуер до масажори за лице – в Тайланд и Филипините, коментира пред Bloomberg този месец, че действията на Доналд Тръмп са довели до по-голям интерес към нейните услуги.

„Тайвански компании инвестираха в Китай в миналото заради ниските разходи за заплати. Но когато заплатите в Китай започнаха да растат, някои започнаха да се насочват към Югоизточна Азия“, коментира Цай Минг-фан, икономист от Tamkang University в Тайпе. "Митата на Тръмп дават допълнителен стимул на тайванските компании да се преместят в Югоизточна Азия“.

Данните започват да показват това. Тайван е одобрила китайски инвестиции в размер на 4,2 млрд. долара за първите шест месеца на годината, което представлява спад от 4,5%, докато инвестициите във Виетнам, Малайзия и Индия са се увеличили през същия период.

Много неща зависят от това дали Тръмп ще въведе още мита върху китайски стоки за 200 млрд. долара, или евентуално върху целия внос от азиатската страна. Но за много мениджъри планирането вече е започнало.

„Има много несигурности в геополитиката, а търговската война между Китай и САЩ започна“, коментира председателят на Delta Янси Хай.

„С това придобиване Delta може да добави още производствени бази, да намали рисковете от глобална търговска война, да засили търговската си мрежа и да се доближи до потребителите си“, обяви говорителят на компанията Джеси Чоу.

Същите настроения се видяха и при главния изпълителен директор на Merry Алън Хуанг, когато представи финансовите резултати на компанията.

„Ако митата на Тръмп включат и слушалките, това ще засегне износа към САЩ и нашите клиенти ще се надяват, че ще можем да свием разходите и да произвеждаме на места, които не са засегнати от митата“, коментира той пред анализаторите. „Въпреки че всичките ни конкуренти имат фабрики в Китай, ние имаме предимство пред тях благодарение на факта, че разполагаме със звена в Тайланд. Подготвяме се първо да преместим нашите наполовина готови продукти от Китай в Тайланд, а после да завършим процеса там“, ако митата засегнат бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още