IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Симов: По-слабата зърнена реколта няма да е фатална

Според изпълнителния директор на Софийска стокова борса България следва световната тенденция за повишение на цените на пшеницата с между 15 и 20%

22:05 | 01.08.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Реколтата на зърно в България ще е по-слаба от миналогодишната, но това не е фатално. Така коментира влиянието на дъждовете върху пшеницата Васил Симов, изпълнителен директор на Софийската стокова борса, в предаването „В развитие“  с водещ Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му нуждите на България от пшеница са под 2 млн. тона.

„Така че над 3-3,5 млн. тона ще останат за износ, което е добавена стойност за българската икономика. Въпросът е вече за цената и качеството“, каза още гостът.

Симов посочи, че качеството на пшеницата се подобрява всяка следваща година.

„Но тази година много зависи от тези дъждове, които се изляха през последните няколко седмици. И затова пшеницата се дели на две категории – прибрана преди и след дъждовете“, обясни Васил Симов.

Той каза, че цената на по-качествената пшеница е в рамките на около 320-330 лева на тон в България.

„Влажната пшеница е около 300 лева на тон, което е повишение в сравнение с миналата година в рамките на около 20-30 лева. Така че и ние в България следваме световната тенденция за цените на пшеницата с повишение от 15-20%“, поясни изпълнителният директор на Софийска стокова борса.

Още по темата гледайте във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още