IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2050 г. течните горива могат да станат почти въглеродно неутрални

Проучване доказва, че бензинът, дизелът и керосинът могат да бъдат произвеждани и чрез възобноваями източници на енергия

16:22 | 02.08.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Течните горива като бензин, дизел и керосин могат да бъдат произвеждани и чрез възобновяеми източници на енергия, при това на разумни цени, като разработването на технологията може да бъде завършено до 2050 г., Това сочи проучване, направено от швейцарския институт Prognos AG, пише DPA.

Институтът предупреждава, че необходимите проучвания трябва да бъдат започнати веднага с перспективата за постепенно, но сигурно пускане на новия тип горива на пазара, допълва БТА.

Инициативата за разглеждането на подобна алтернатива е стартирана от редица асоциации от петролния сектор, които са се свързали с Prognos. 

Проучването взима за пример Германия, където течните горива съставляват 98% от енергийните източници в транспортния сектор и осигуряват около 22 на сто от нужната енергия за отопление. Също така е било установено, че химическата промишленост използва петрола, за да покрие около три четвърти от нуждата си от суровини.

От Prognos отбелязват, че потребителите и ключовите сектори на икономиката ще продължат да се нуждаят от течни източници на енергия, тъй като голяма част от инфраструктурата е изградена съобразно тях.

Необходимо е да бъдат заменени около 60 млн. тона класически продукти от рафинериите, за да се покрие търсенето на транспортния и химическия сектор, като алтернативата е използването на т.нар. „синтетични горива“, базиращи се на въглероден диоксид и метан.

При замяната на тези източници, вече изградените системи от тръби, газови станции, терминали и петролни танкери ще могат да бъдат използвани, смятат от Института.

В момента синтетичните горива се произвеждат на цени между 0,80 и 1,50 долара за литър.

Според Prognos много е важно тази технология да се приложи в голям, промишлен мащаб, като засега се планират само по-малки заводи с капацитет от 10 хил. тона годишно производство до 2020 г.

Един от процесите за проучване на синтетичните горива е трансформирането на водород и въглерод в течен източник на енергия от възобновяеми източници без да се използва суров петрол като основа. Необходимият въглерод може да се извлича от въздуха или от биомаса. Проучването показва, че синтетичните горива изпускат по-малко вредни емисии, отколкото традиционните, допълва още БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
KMETA
преди 5 години
Още малко и ще открият РАКИЯТА.Ама тя е за пиене, не е за горене....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още