IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW отчете спад на печалбата заради забавянето на продажбите в Китай

Поскъпването на суровините също се е отразило върху постъпленията на германския автомобилен производител

10:51 | 02.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският автомобилен концерн BMW отчете спад на печалбата за второто тримесечие, след като продажбите на китайския пазар са забавили темп си още преди понижението на вносните мита. Поскъпването на суровините също се е отразило на постъпленията, съобщава Bloomberg.

Печалбата на групата преди лихвите и данъците се е понижила с 6,3% до 2,75 млрд. евро, обяви компанията. Нивото на печалбата успя да надмине прогнозите на Bloomberg за 2,68 млрд. евро.

Спадът в печалбата на BMW е в резултат на по-слабото представяне на производителя на Mercedes-Benz – Daimler AG, която хвърли частично вината върху китайските потребители, които искаха понижаване на цените още преди намаляването на вносните мита. 

„Усилено се подготвяме да посрещнем нуждите на утрешния ден“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Харалд Крюгер, като добави, че това е още по-важно „във време на различни предизвикателства“.

Вторият по големина производител на луксозни автомобили в света се бори с промените при глобалните търговски бариери. След като Китай обяви, че ще намали вносните мита върху автомобилите от 1 юли, потребителите забавиха закупуването на нови автомобили и поискаха отстъпки в цените.

В същото време BMW се оказа в центъра на разгорялата се търговска война между САЩ и Китай, която доведе до налагане от американска страна на по-високи мита върху вносните автомобили. Това засегна доставките на кросоувъри на германската компания, която беше поразена и от атаката на администрацията на американския президент Доналд Тръмп срещу вноса на европейски автомобили.

Увеличаването на търговското напрежение предизвика главоболие на автомобилните производители, които вече се насочват към скъпите за произвеждане електромобили.

BMW, чийто ръст на продажбите нарасна бавно с 1,8% през първата половина на годината, прогнозира по-силен импулс по време на последните шест месеца от 2018 г. заради новите модели автомобили като кросоувъра X2.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още