IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX не се класира сред печелившите пазари и през юли

Най-губещият пазар в региона през юли е латвийския, а най-печелившият - украинският

13:20 | 03.08.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Водещият индекс на Българска фондова борса SOFIX не успя и през юли да се класира сред печелившите капиталови пазари в региона на Централна и Източна Европа, показват изчисления на investor.bg.

Но всъщност има и донякъде положителна новина, тъй като родният бенчмарк записва най-малък спад спрямо тези, които са на минус. През миналия месец SOFIX се понижава с минималните 0,04% спрямо юни, изпращайки месеца на ниво от 634,26 пункта.

В класацията, включваща общо 19 държави, най-губещ е пазарът в Латвия, където показателят OMX Riga се разделя с 2,86% от стойността си на месечна база. Борсите в Казахстан, Румъния и Унгария са се придвижили на червена територия през юли със съответно 2,06%, 1,35% и 1,07%.

На обратният полюс, най-печелившият регионален индекс е PFTS в Украйна с ръст от 9,89% за юли. За миналия месец от 19 борси в региона 11 са успели да отчетат ръст, докато другите 9 са изпратили месеца на минус.

От началото на годината индексът на 15-те най-ликвидни компании на БФБ губи от стойността си 6,41%.

Украинският капиталов пазар държи лидерското място и по изменението за последните седем месеца с впечатляващия ръст от 61,37%.

В началото на юли стана ясно, че Съветът на ЕС е потвърдил одобряването на програма за макрофинансова помощ за Киев в размер 1 млрд. евро. Предвижда се парите да бъдат усвоени на два транша по 500 млн. евро. 

 

Таблица: Изчисления на investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
dakl
преди 5 години
И няма как да се класира където и да е , докато ББ дърпа конците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още