IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск: Разработката на новото поколение чипове е към своя финал

Tesla приключва с разработването на новата технология за автономно шофиране, след като се отказа да използва чипове на Nvidia

16:02 | 02.08.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на американската компания Tesla Inc Илон Мъск заяви, че разработваният чип за автономно шофиране е почти завършен.

Tesla е една от малкото автомобилни компании, които разработват технология за самоуправление, като за разлика от останалите тя предпочита да създаде свой процесор, базиран на технологията за изкуствен интелект, вместо да използва услугите на компании като Nvidia.

“Много е важно, че разработваната от нас технология най-накрая ще бъде завършена“, каза Мъск по време на обявяването на печалбите от второто тримесечие от сезона на отчетите в САЩ. Той обърна внимание на тази иновативна технология в публичното пространство за първи път от декември насам. 

Заедно с Мъск на събитието присъстваха и някои от ключовите фигури в екипа на Tesla, занимаващи се с разработването на технологията за автономно шофиране. Един от тях е Пит Банън, който пристигна в компанията през 2016 г. след близо осем години, прекарани в технологичния гигант Apple.

Банън заяви, че неговият екип в компанията води третото разработване на хардуера на технологията Autopilot.

“Чиповете са готови и работят, а ние имаме приготвени заместители за моделите S, X и 3, които вече бяха изпробвани“, каза още Банън, като добави: „те поддържат сегашните мрежи, които работят днес в автомобилите. Мисля, че всички сме много развълнувани от това, което Андре и неговия екип могат да направят с този хардуер в бъдеще“.

Банън споменава Андре Карпати, шеф на програмата за разработване на изкуствен интелект към Tesla, който се присъедини към компанията през миналата година, след като премина през екипите на DeepMind от Alphabet и изследователската компания OpenAI.

Друго дъщерно дружество на Alphabet използва чипове на компанията Intel за своите превозни средства.

Банън добави, че по време на присъединяването си към екипа на Tesla служителите са обмисляли различни възможности, свързани с технологията като използването на графичните карти на Nvidia. Те са разговаряли с екипа на Arm, чиято технология е използвана при чиповете от Qualcomm и други големи компании.

„Никой не е правил подобно нещо, каквото ние направихме“, смята Банън.

Според Мъск Tesla възнамерява да развие екипа, който разработва чипа, и да инвестира в тази технология, колкото се може по-скоро.

Досега Tesla използваше чипове, създадени от технологичната компания Nvidia.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 5 години
Тая статия стои цял ден без един хейтърски коментар, а баш това е разликата между тесла и другите производители... специално за псевдо литийния инвеститор. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още