IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ повиши лихвените проценти до най-високите нива от близо 10 г. насам

От Английската централна банка обаче признават, че икономическите перспективи биха могли да бъдат повлияни от Brexit

14:33 | 02.08.18 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Английската централна банка повиши лихвените проценти в страната от 0,5% до 0,75% - най-високите нива от близо десетилетие. Изненадващо решението е взето единодушно, а като причини се посочват последните макроикономически данни, които потвърждават, че спадът в производството през първото тримесечие е бил временен, както и че пазарът на труда продължава да се затяга, съобщава tradingeconomics.com. Но повишената несигурност относно бъдещите отношения на Великобритания с Европейския съюз и продължаващото напрежение в световната търговия може да означава, че по-нататъшните вдигания на лихвите ще се окажат рискови, коментира и Bloomberg.

„Според последните данни за инфлацията тя се развива в съответствие с очакванията, инерцията в производството се възстановява, а увеличаването на разходите за труд от страна на бизнеса са стабилизирано“, пише в изявлението на Английската централна банка.

Актуалните прогнози за инфлацията са в общи линии подобни на предвижданията през май.

Нетните търговски и бизнес инвестиции продължават да подкрепят дейността на Обединеното кралство, докато потреблението нараства в съответствие с ниския темп на покачване на реалните доходи.  sa sa

„В страната наблюдаваме забавяне на икономиката в ограничена степен, безработицата е на ниски ниви и се очаква да се понижи още малко“, посочват от АЦБ.

Индексът на потребителските цени е бил на ниво от 2,4% през юни, което е над целта от 2%. Сред причините за по-високата инфлация са посочени обезценяването на лирата и по-високите цени на енергията.

От АЦБ обаче признават, че икономическите перспективи биха могли да бъдат повлияни от поведението на домакинствата, бизнеса и финансовите пазари вследствие на Brexit. 

"Проблемът е, че толкова много неща зависят на изхода от преговорите за Brexit. Всички опции остават на масата, но ако, както очакваме, Великобритания успее да сключи сделка, може да се очаква следващо повишение на лихвите през май следващата година", пояснява Дан Мури от Bloomberg Economics.

„Всяко бъдещо увеличение на лихвените проценти ще бъде постепенно и в ограничен размер“, уточняват от Английската централна банка.

От New York Times коментират, че повишаването на лихвените проценти сега ще даде възможност на централната банка да ги понижава в бъдеще, особено ако Brexit засегне британската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
coder
преди 5 години
Окей, но човек все пак по някое време трябва да си купи дом. Важно е като си определяш вноската, да си оставиш буфер в бюджета за бъдещото увеличение на лихвите. И да си спокоен за работата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 3
Sandy
преди 5 години
Схемата е позната много отдавна, такива врътки с лихвите се прави почти навсякъде, ще го направят и у нас. Първо свалят лихвите и почват да дават лесни кредити, така няколко години. После вдигат лихвите и увеличават вноските и тези, които не могат да ги погасят, било имот или бизнес се изземват от банките. След няколко годинки пак свалят лихвите, при което отново се вдигат цените на имотите, при което банките продават на добри цени иззетите преди това имоти за не погасени кредите, а с лесните нисколихвени заеми отново зарибяват следващата вълна балъци. С един куршум удрят 2 заека, както се казва. И така до края на света. И знаете ли защо?..Защото балъците никога не свършват, толкова са много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още