IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-малко жилищни сгради с повече жилища и по-голяма площ през първото полугодие

Между януари и юни е започнало строителството на 1851 жилищни сгради, сочат данните на НСИ

17:18 | 02.08.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Броят на издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради намалява през първото полугодие спрямо същия период на миналата година, но броят на жилищата в тях и разгъната им застроена площ (РЗП) се увеличават, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

За цялата страна от януари до юни са издадени разрешителни за строеж на 2638 жилищни сгради, което е спад с 3,7% спрямо същия период на миналата година, сочат изчисления на Investor.bg на база на данните на статистиката. В същото време жилищата в тях и разгънатата им застроена площ са нараснали съответно с 37,5% и 33,6% спрямо първото полугодие на миналата година.

Междувременно през първото полугодие е започнало строителството на 1851 жилища, което е с 3,6% по-малко спрямо същия период на миналата година. Но при броя на жилищата и разгънатата застроена площ също се наблюдава значителен ръст от съответно 46,6% и 38%.

През първото полугодие са издадени по-малко разрешителни за строеж на административни сгради – 58 спрямо 69 през същия период на миналата година. В същото време е започнало строителството на 43 административни сгради при 41 през същия период на миналата година.

Другите сгради, които са получили разрешение за строеж през първото полугодие са нараснали с 3,4% до 3215 спрямо 3109 в същия период на миналата година. Разгънатата им застроена площ също се увеличава с 8,5%. В същото време броят на новозапочнатите други сгради намалява 27,2% до 1200 спрямо 1737 в същия период на миналата година.

Само 67 451 кв. м офис площи са получили разрешение за строеж през първото полугодие, което е спад с 55,4% спрямо същия период на миналата година. Нови 1 907 875 кв. м са другите видове сгради, което е малко повече от жилищната площ, която достига 1 839 654 кв. м.

Пловдив е градът с най-много издадени разрешителни за строеж и започнато строителство на нови жилищни сгради през второто тримесечие – съответно 223 и 156. Следва София с 216 издадени разрешителни за строеж и 188 новозопочнати жилища, а Варна заема трето място съответно със 133 издадени разрешителни за строеж и 125 новозапочнати жилища.

Между април и юни в София са издадени разрешителни за строеж на 11 офис сгради, а е започнало строителството на седем. На второ място се нарежда Пазарджик, където издадените разрешителни за строеж на офиси са 10 през второто тримесечие и е започнало строителството на пет.

При другите сгради Пловдив продължава да бъде безапелационен лидер със 146 издадени разрешителни за строеж през второто тримесечие, следван от Стара Загора, Благоевград и Варна. В същото време във втория по големина град в страната е започнало строителството на 77 други сгради, следван от Стара Загора с 59 и Ловеч с 55.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
Мда, като фалита на САЩ-все го чакаме и все не идва. Гледай сега...застаряването на населението е повсеместно из цяла Европа. Обезлюдаването на селските райони и концентрацията в няколко големи града, също е световна тенденция. Цяла Европа се пълни с емигранти от други континенти.Чакай, ще поживеем, ще видим ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
Веск
преди 5 години
Няма лошо. Както обичам да повтарям ние май не можем много неща, с които да си изкарваме кляба. Особено по-технологични неща. Така, че строителство и съпътстващите го отрасли ще са ни шанса за растеж. Коли не можем да правим, електроника не можем - ще строим. Ама защо. Според днешмия дир 45 000 българи са се преселили само в Германия само за година. София наесен очаква ЦЕЕЕЕЕЛЛЛЛИИИИИ 12 300 първолака. Това означава население под 1 милион в София след години. За мен преселването в чужбина през София си беше глупост и средство хората да тъпчат с пари мутрите. Сега вече преселването е директно - провинция - Германия. На кого ще продават, а и кой ще наема жилища. Не сега. Говоря след 5-10, след 15 години. Набори по 65 000 деца заменят набори от 130 000. Средна възраст 74 години вече достигат следвоенните набори, а те са големи и градски - преселени при индустриализацията на България т.е. след смъртта си ще оставят не селски къщи, а градскии апартаменти. Ще оставят на кого. НА баба и дядо има по едно внуче и не е ясно то в България ли е. Каквото и да ви говорят властите - не им вярвайте. УДАРЪТ ПО БЪЛГАРИЯ ОТ ДЕМОГРАФСКАТА КАТАСТРОФА ИДЕ ТЕПЪРВА. СЛЕД КАТО НЯМА ПАРИ ЗА ПЕНСИИ И СОЦИАЛНИ 1 МИЛИОН ТЪМНОКОЖНИ ЩЕ СПРАТ ДА СИ ИДВАТ ВЪОБЩЕ, защото сега си идват за помощи само. Купувай народе, тъпчи мутренския джеб докато можрш, че скоро и да искаш няма да можеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 1
mrynmryn
преди 5 години
При намаляващо население, всяка година се строй като за последно. Накрая на някой няма да му излезе математиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 0
Sandy
преди 5 години
Колко от тия жилищни сгради няма да бъдат завършени и ще стоят като паметници, както останаха много такива в цялата ни страна след предния бум в строителството и спукания имотен балон? Грозни гледки бяха, а и много съсипани, нещастни и поболели се хора останаха. Ама пука им на банките, олигарсите и политиците, нали ограбиха хората и направиха милиарди печалби. Тва много им се хареса, услади и сега ще го повторят отново, още по настървени, с още по - голям и неудържим апетит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още