IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ESM одобри и последния транш по третата спасителна програма на Гърция

Страната се готви да излезе от спиралата на заемите, в които влезе през последното десетилетие

08:52 | 03.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският стабилизационен механизъм (ESM) е одобрил и последния, пети транш по третата спасителна програма за Гърция, съобщава Ana Mpa. С това решение правителството в Атина ще получи 15 млрд. евро, а малко по-късно през месеца ще бъде сложен и краят на спиралата от спасителни програми за страната.

Парите от последния транш бяха забавени с няколко седмици, тъй като нямаше одобрение от Германия. На извънредно заседание на Бундестага преди дни обаче изплащането на парите получи зелена светлина.

С получените средства гръцкото правителство планира да създаде буфер, който да помогне на страната да се завърне на международните пазари.

В края на юли Международният валутен фонд (МВФ) коментира, че Гърция е готова да излезе от програмата за спасение, подписана през 2015 година.

Оценката на институцията е, че Атина е успяла да извърши необходимите реформи, а пазарите са благосклонни към страната в последните месеци.

Гърция обаче трябва да внимава за бъдещи предизвикателства, предупреждава МВФ, изтъквайки своите стари страхове, че страната трудно ще изпълни амбициозните цели за бюджетен излишък, заложени от европейските партньори, в дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още