IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ограничава вноса на петрол от САЩ

Unipec отказва да внася суровината заради разрастващия се търговски конфликт между САЩ и Китай, пише Ройтерс

11:57 | 03.08.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската Unipec, част от холдинга Sinopec, преустановява вноса на петрол от САЩ, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Те са отказали да коментират публично темата, защото нямат оторизацията да разговарят с медии.

Unipec и Sinopec са най-големият купувач на американски петрол в Азия. Компаниите притежават рафинерии, допълва Ройтерс. На този етап представители отказват да коментират информацията на агенцията.

Причината за отказа от внос е задълбочаването на търговския конфликт между Пекин и Вашингтон. Китай постави енергийни продукти от САЩ, сред които петрол и петролни продукти, в списък със стоки, чиито мита ще бъдат в размер на 25%. Не е ясно обаче кога мярката ще влезе в сила.

Преди да се разгорят търговските войни между двете държави Unipec съобщи, че очаква да увеличи вноса на петрол от САЩ с 1/3 до 300 хил. барела дневно.

Засега китайската компания планира да спре вноса си поне до октомври, но не е ясно дали мярката няма да се окаже дългосрочна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
Има Иран, който щв се радва да се откачи от доларовата зависимост. Не срещу долари, а срещу юани? Чудесно: Тъкмо, щатите не могат да арестуват /а, фактически, да зграбят/ ирански активи в Китай.А, колко ще продължи...Ето един хитър момент: Чрез Иран, Китай - плащайки за част от иранския внос, примерно, в долари - може тихомълком да се освобождава от залежалите трилиони гущери, придобивайки реално ценна суровина. И всички доволни.... с изключение на Щатите.- Какво стана, Дончо ефенди? Прецакахме ли се? ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още