IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на British Airways разочарова с резултатите си

Въпреки това компанията все пак запази насоките си за ръст на печалбата за цялата 2018 г.

12:56 | 03.08.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на IAG поевтиняха в петък, след като собственикът на British Airways не успя да отговори на очакванията на пазарите за тримесечната си печалба и съобщи за по-слабо от прогнозите представяне на трансатлантическото си звено в сравнение с конкурентите, предава Ройтерс.

Макар че IAG запази насоките си за ръст на печалбата за цялата 2018 г., акциите ѝ поевтиняха с 3,9% то 657 пенса – най-големият спад в рамките на британския индекс FTSE.

Собственикът на Iberia, Vueling, Aer Lingus и Level отчете оперативна печалба за второто тримесечие от 835 млн. евро, което е с 6% повече спрямо същия период на миналата година, но малко под консенсусната оценка на анализаторите за 848 млн. евро.

Резултатите се дължат на негативните валутни движения и удара за 20 млн. евро във Vueling заради прекъсвания вследствие на стачките на въздушния контрол във Франция, заяви IAG.

Макар че IAG запази перспективите си, по-рано тази седмица големи европейски конкуренти Air France-KLM и Lufthansa повишиха своите за приходите си за 2018 г. заради процъфтяващата търговия в Северна Америка.

IAG запази и годишната си прогноза за ръст на приходите от пътник при постоянни валутни курсове. Макар че тези приходи са се увеличили с 2,3% през тримесечието като цяло, делът към Северна Америка се е свил с 0,9%.

Изненадващият компонент е, че Северна Америка изглежда по-слаба, отколкото пазарът вероятно е очаквал“, коментира анализаторът на Goodbody Марк Симпсън.

Всички коментари от конкурентите са за положително ценообразуване в Северна Америка“.

Главният изпълнителен директор на IAG Уили Уолш обаче каза, че е доволен от представянето и определи трансатлантическите резултати като „много добри“.

Фактът, че отчетохме подобрение на рентабилността през първото полугодие и че твърдим, че ще я подобрим през цялата година ни разграничава от много други авиолинии“, каза той.

IAG продължава да добавян нови авиолинии към портфолиото си, а Уолш заяви за радио ВВС, че IAG запазва интереса си към Norwegian – затруднения нискотарифен превозвач, към който предприе по-рано тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още