IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Промените в Закона за банковата несъстоятелност са противоконституционни

В становище до Конституционния съд от Института виждат ретроактивни мерки в промяна, добила публичност като "закона Пеевски"

17:13 | 03.08.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Последните изменения в Закона за банковата несъстоятелност, които предполагат ретроактивно действие и са свързани с фалита на КТБ, бяха определени от Института за пазарна икономика (ИПИ) като противоречащи на Конституцията.

В становище до Конституционния съд от Института посочват, че с §8 от Преходните и Заключителни разпоредби на закона се дава обратна сила на две от алинеите на чл. 59, което е същинска ретроактивност.

Става дума за текстове, приети от Народното събрание, през февруари 2018 година. Те позволяват обявяването на прихващания от кредитори на банки във фалит като недействителни. Според ИПИ по този начин се нарушава правото на собственост на кредитора на банка. След обявяването на недействителността на прихващането кредиторите едностранно се превръщат в задължено лице, допълват още експертите.

За банката е въведена процедура за отмяна на прихващанията от страна на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, синдик или друг заинтересован кредитор, като това право е скрепено и с допълнителен срок, допълват още от ИПИ.

За кредитора по отмененото прихващане са преклудирани възможностите за участие както в самото производство по несъстоятелност, така и в самостоятелно съдебно производство. Това неминуемо води до неравенство на страните в съдебния процес и се явява противоречие на чл. 121, ал. 1 от Конституцията, категорични са експертите.

Срещу записаното в закона се обявиха и от Търговската колегия на Върховния касационен съд (ВКС). Именно от тяхната жалба се сезира Конституционния съд и започна проверка на Закона.

Президентът Румен Радев също наложи вето на текстовете, но депутатите не се съобразиха с него.

Един от вносителите на промените - Йордан Цонев от ДПС, обясни, че са заведени 205 дела за прихващания след фалита на КТБ и материалният интерес от тях надхвърля 1 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
abdul
преди 5 години
Не.Историята с този закон започва с КТБ. Парите ги няма, активите също, закопчани също няма.Историята е потулена, вкл. от САЩ и ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 9
khao
преди 5 години
ти ДПС и пеевски ли защитаваш ? че даже и 5ма eничapи са ти харесали коментара :):) явно много е изпаднал материала в последно време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 9
abdul
преди 5 години
Някой интересува ли го какво мисли пазарното филиалче на дъртия *** сорос?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още