IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите тази седмица - ще "излае" ли американската инфлация

Погледите тази седмица са насочени към централните банки на Австралия и Нова Зеландия и данните за търговията на Китай

08:42 | 06.08.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки че и в България най-сетне се задават нормалните за сезона горещини, седмицата се очертава изключително натоварена откъм новини, свързани с паричната политика и актуални макроданни. Ето няколко големи теми, които вероятно ще доминират в мисленето на инвеститорите и трейдърите през тази седмица.

Ще „излае“ ли инфлацията в САЩ?

Упорито ниската инфлация е описвана често като куче, което не лае. Наистина, инфлацията остана слаба, дори когато глобалните акции покачиха силно цените си през последното десетилетие. Но дали кучето ще започне да лае?  са са

Това е въпрос, към който пазарите са чувствителни, а данните за потребителската инфлация в САЩ ще бъдат най-внимателно наблюдаваната информация за най-голямата в света икономика през тази седмица.

Индексът на потребителските цени (CPI) на годишна база, който измерва цените, които потребителите плащат за често купувани артикули, се разраства. Основният индекс на потребителските цени за юни беше 2,3% и се задържа стабилен през юли. Но на месечна база се очаква цените да нараснат с 0,2%, при увеличение от 0,1% през юни, показват прогнозите на Ройтерс.

Поглед към Пекин

Вашингтон наложи мита върху внос от Китай за 34 милиарда долара и заплаши с още мерки. Пекин обяви мита за 60 милиарда щатски долара за американски стоки. И докато търговската война продължава, анализаторите на Китай ще държат очите си отворени през тази седмица за данните за търговията, за да преценят първоначалните щети.

Те също така ще следят юана. След като достигна 14-месечно дъно, той обърна посоката, с;ед като властите повишиха съотношението на задължителните валутни резерви. киит киит

Не е ясно дали слабата валута е част от инструментите за стимулиране на Китай или средство за ответна мярка срещу митата. В исторически план няма връзка между обменния курс и двустранната търговия между двете страни. Но по-слабата валута без съмнение ще улесни живота на износителите.

Седмицата може да покаже дали валутата действително е ударила дъното, или ходът на централната банка е само предупреждение към спекулантите, които са започнали да гледат на слабостта на юана като на еднопосочен залог.

В Турция остава горещо

Свиващата се турска лира може и да доведе инфлацията до над 14-годишни висоти, но направи чудеса за туристическата индустрия в страната, която отчете радващия 30%-ен ръст на броя чуждестранни посетители през юни.

Тези приходи от туризъм могат да помогнат на другия голям икономически проблем на Турция - дефицита по текущата сметка. Те са основен източник за финансиране на дефицита, който достигна 5,885 млрд. долара през май - доста над прогнозите. турция турция

Данните за юни ще бъдат представени в петък. Те биха могли да определят дали лирата ще продължи да спада, след като през миналата седмица се понижи до нови рекордни нива под 5 лири за долар.

А ето и останалото по-важно за седмицата в телеграфен стил:

В понеделник, 6 август, ще излязат данни за поръчките на фабриките в Германия през юни. Очакванията са да бъде отчете спад на месечна база от 0,1% при ръст от 2,6% през предходния месец.

В Русия ще бъде публикувани актуални данни за индекса на потребителските цени в страната.

Във вторник, 7 август, ще станат ясни разходите на домакинствата в Япония през юни.

Австралийската централна банка ще проведе свое заседание, на което се очаква да вземе решение за запазване на лихвите в страната на ниво от 1,5%.

По-късно на територията на Европа фокусът ще е към Германия, където ще излязат данни за търговския баланс и индустриалното производство през юни

В САЩ данните ще са за пазара на труда през юни.

В сряда, 8 август, в Австралия пазарът ще проследи данните за кредити за жилища в страната, както и очакванията за инфлацията на тримесечна база.

Китай ще обяви търговския си баланс за юли, както и вноса и износа от най-голямата икономика в Азия.

Към края на дена ще излязат данните за запасите от суров петрол в САЩ.

В четвъртък, 9 август, заседава централната банка на Нова Зеландия, а очакванията са основната лихва в страната да бъде запазена на ниво от 1,75%.

Индексът на потребителските цени в Китай за юли по всяка вероятност ще отчете повишение с 0,2% след отчетен спад с 0,1% месец по-рано.

Европейската централна банка ще публикува последния си икономически бюлетин.

В САЩ ще излязат най-новите данни за броя на първоначалните подадени заявления при безработица, както и за индекса на цените на производител.

Денят е почивен в Сингапур и Южна Африка.

В петък, 10 август, ще излязат предварителни данни за БВП на Япония през второто тримесечие на годината. Консенсусната прогноза на пазара сочи ръст с 0,3% спрямо първите три месеца на годината. За сравнение за периода януари – март на тази година японската икономика се сви с 0,2%.

Австралийската централна банка ще публикува доклада от последната си среща.

Във Великобритания ще излязат серия макроикономически данни, сред които търговски баланс за юни, БВП за второто тримесечие и промишлено производство през юни. 

САЩ ще обявят данни за индекса на потребителските цени в страната през юли. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
lyusien
преди 5 години
А вие как си мислите Търговска воина мита които вдигат цените на стоките предимно китайски и за потребление ембарго на Иран и по високи цени на петрола по високи лихви нарастване на заплатите Икономическите закони просто си деистват независимо от желанието на някои пък бил и той Тръмп
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още