IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай с нов изстрел срещу САЩ с мита за 60 млрд. долара

Страната възнамерява да обмити 5207 вносни стоки, ако Вашингтон продължи с търговските си планове

15:57 | 03.08.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайското министерство на финансите обяви планове за налагането на нови мита върху 5207 вносни стоки от САЩ за 60 милиарда долара в отговор на засилването на протекционистките мерки на Вашингтон, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

За 2493 продукта митата ще бъдат увеличени до 25 на сто, за други 1078 - до 20 процента, за 974 - до 10 процента, а за още 662 вида стоки - до 5 процента, се казва в съобщението, публикувано в сайта на ведомството.

На 1 август стана известно, че администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп възнамерява да повиши митата върху китайски внос в страната за 200 милиарда долара с 25 процента вместо планираните по-рано 10 на сто.

Такива мерки Белият дом прие през юни за вносни стоки от Китай на стойност 50 милиарда долара. Вашингтон обвинява Пекин в кражба на американска интелектуална собственост и технологии и в нелоялни търговски практики.

В съобщение на търговското министерство на Китай, цитирано от Ройтерс, е посочено, че Пекин се запазва правото да въведе допълнителни контрамерки срещу САЩ.

Според ведомството всяка едностранна заплаха или изнудване ще доведат единствено до засилване на конфликтите и ще навредят на интересите на двете страни. 

Всичко за развитието на търговската война между САЩ и Китай - четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
шибучица = малка тънка пръчка за шибане (на ***)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
"...иде ред на дебелата тояга..да видим кой колко е велик???... "Дядя Вова. Дебелата тояга се нарича "Сармат". За по-вменяеми има една тънка хиперзвукова шибучица, викат и 'Кинжал".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Lucifer
преди 5 години
Емиии.....те тия сътресения няма как да се разминат само с туитове и др. медийни плюнки....щото вече на никой не му пука...иде ред на дебелата тояга..да видим кой колко е велик???...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
osoitza
преди 5 години
огъня се разгаря и ако не се усетят на време почти сигурно ще се стигне до рецесия . Да видим дали по локална или по глобална.Разбира се всичко е политика. Китай е твърде голям и заплашва сериозно доминацията на Щатите и по вякакъв начин ще с еопитат да го спрат. Нещо, което няма как да мине без сътресения да видим какви ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още