IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на „Софарма“ растат с 10% през юли на годишна база

На извънредно общо събрание беше одобрено вливането с "Унифарм" АД

16:38 | 03.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Компанията</em></p>

Снимка: Компанията

Продажбите на „Софрама“ АД през юли са нараснали с 10% спрямо същия месец на предходната година, съобщават от дружеството чрез сайта на Българска фондова борса.

През миналия месец фармацевтичната компания е реализирала ръст от 14% на продажбите си за износ и от 3% на вътрешния пазар на годишна база.

През първите седем месеца на 2018 г. обаче приходите от продажби на продукция намаляват с 6% спрямо същия период на 2017 г., в т.ч. 5% спад на продажбите за вътрешен пазар и 6% спад на продажбите за износ.

Нетните приходи от продажби на „Софарма“ АД се свиха с 8% до малко над 99 млн. лв. през второто тримесечие на 2018 г. на неконсолидирана годишна база.

Дружеството отчете нетна печалба към 30 юни в размер на малко над 25 млн. лв., което обаче е с 24% по-малко спрямо същия период на миналата година. Разходите по икономическите елементи намаляват от 81,8 млн. лв. през второто тримесечие на миналата година до 81,2 млн. лв. през периода април-юни на 2018 г.

Приходите от продажби за европейските страни се понижават с 9% в сравнение с първо полугодие на 2017 г., основно поради намаление на приходите от продажби в Русия с 9%, Балкански страни, Украйна, Полша и Беларус, сочи докладът за дейността на „Софарма“ АД. Увеличават се продажбите за Прибалтика, Чехия и др.

Компанията от SOFIX проведе извънредно общо събрание на акционерите на 1 август, на което беше взето решение за вливане в „Софарма“ АД на „Унифарм“ АД при условията на общо правоприемство. 

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още