IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Несъответствието в уменията през погледа на компаниите

Общата нагласа сред фирмите е, че намирането на подходящи кадри е било по-лесно в миналото, в момента е трудно и ще става все по-трудно, пише Явор Алексиев

17:37 | 05.08.18 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Разминаването между уменията на работещите и нуждите на бизнеса (т. нар. „skills mismatches”, които ще наричаме „несъответствие в уменията”) е феномен, който все по-често попада в полезрението на политиците и на анализаторите. 

В серия от материали Институтът за пазарна икономика (ИПИ) представя някои от основните си заключения от работата по доклада за European Economic and Social Committee (EESC) - “Skills Mismatches – An Impediment to the Competitiveness of EU Businesses”.

Досегашните изследвания на уменията на работната сила и тяхната адекватност към нуждите на трудовите пазари се базират предимно на самооценки на самите работещи. Липсва обаче достатъчно опит в изследването на нагласите сред работодателите, както и на техните възприятия за причините и последствията от несъответствието в уменията, пише в анализ Явор Алексиев от екипа на ИПИ.

В края на 2017 г. ИПИ проведе онлайн проучване сред 94 български и 589 австрийски компании по методологически подход, съпоставим с този, който Cedefop използва в проучването си на уменията на работната сила през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Аз нямам намерение да се моля на никого.Още повече на български ****ти чието интелектуално ниво е по-ниско от повечето им персонал с изключение на чистачката и пенсионера-охранител.Гледам си интереса из европата и не искам да се занимавам с български загубеняци останали в миналото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 7
Sakamano
преди 5 години
Икономиката леко се пораздвижи, заетостта също и някои хора взеха да си мислят, че са хванали Гоcпод за шлифeра. Няма лошо човек за малко да се почувства важен, но нека да не се забравяме, защото нещата понякога се обръщат и работодателите на които днес се подиграваме, утре нищо чудно да им се молим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 8
khao
преди 5 години
и ти му каза, нема да ти мия чиниите повече и емигрира на запад :):) евала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 3
julian12
преди 5 години
Бях в Българска фирма преди доста време. Не стига, че работих на 30% по-ниска заплата и то щото ме кефи работата с колегите (беше яка забава), а не щото ми трябват пари - подчертавам!!! На месец ми се обаждаха поне веднъж с предложение за работа и проекти. И това се знаеше от собствениците и отговре на всичко дойде единият собственик, потупа ме по рамото и каза: "Добре сте вие щом вземате заплати."Е мога ли да ви !$@$%$%. И им казах аз съм до тук. И единия ми вика и ти що си мислиш, че можеш да си заминеш ей така. Няма така наглост!!!!Работодател?! И то български?! Голям виц.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
А какво са готови да направят работодателите в България за да привлекат и задържат подходящите кадри?Повтарям се ама да го кажа пак - българските работодатели да го д*хат. Както и престъпното мутренско правителство чиято основна цел е да краде и да дели с Пеефски вместо да се погрижи за жизнения статус на собствения си народ.Когато се научат работодателите да отглеждат, привличат и задържат кадри тогава ще ги имат. Дотогава йок. Да си карат с квото е останало в държавата на обречените мизерници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 0
xapoznai
преди 5 години
Наистина информативни графики, но не разбирам въобще приложения към тях текст. Видно от графиките никой не му пука за образованието, а за уменията. Не е възможно да очакваш от училище да дойде специалист. Да може да има добра база човека, но няма как да е подготвен да изкарва пари. И колкото и да ти се иска да намериш специалист за 800 лева няма да стане. Да има и такива, които излизат подготвени защото просто са съчетали ученето с практика, но и те няма да дойдат за без пари. С други думи за примерно 1000 лева заплата може да намериш кой да прави анализи за 10 дни, но ако търсиш примерно мазач може и един живот да не ти стигне... Това въпреки, че единия е с магистратура, а другия няма 8 клас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още