IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Европейската икономика има фундаментален проблем

В Европа няма сериозен лидер, смята Васил Караиванов

22:52 | 03.08.18 г. 12
Експерт: Европейската икономика има фундаментален проблем

Европейската икономика има сериозен фундаментален проблем. Това коментира председателят на Българската макроикономическа асоциация Васил Караиванов в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Ако сравним ЕС със САЩ, две икономики с подобни мащаби, американската икономика расте с 4,2%, а ЕС – с 2,1% спрямо същия период на миналата година. Това трябва да ни даде ясна индикация, че ЕС има сериозен фундаментален проблем“.

Според него да се постига само 2% ръст при най-ниското ниво на безработица означава, че има сериозни фундаментални проблеми.

„Те са първо на чисто фискално политическо ниво. Няма сериозен лидер в Европа. Преди веднага след кризата САЩ бяха в слабата позиция, а лидерът в света беше Ангела Меркел. От миналата година това не е така. САЩ имат силен лидер, а в Европа няма такъв. Не се прави фискална политика, която да бъде добра за икономиката като цяло. Това, което виждаме в САЩ – намаляване на данъците и силни фискални стимули – води до дългосрочни ползи“.

Караиванов посочи като проблем за Европа това, че няма фискални стимули и по-ниски данъци.

„Това води до липса на желание от страна на бизнеса за инвестиции“.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
redcretin
преди 5 години
Твърде много грешки правиш. САШ имат преднина в размер под $1трлн, Китай са далеч назад с $5,5трлн.Като се замислим, че ЕС далеч не включва всички държави в Европа, за капак някои са недоразвити - като БГ... ясно е коя е икономическата топ-сила от 2019та нататък :) То затуй и Тръмпи се пеняви толкова :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
shinawatra
преди 5 години
Браво! Аплодирам те с цялото си тяло:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 5
studioaa
преди 5 години
Европейската и щатската икономика НЕ СА С ПОДОБЕН РАЗМЕР. Щатската икономика е по-голяма от тази на ес с 4 трилиона $, повече от цялата индустрия на Германия. Китайската икономика също е по-голяма от тази на ес и то няма как това да не е така, при положение, че европейската икономика не е нараснала с повече от 6% за последните 10 години, инфлацията е била около 40-50% за този период. Причината за тези феномени с ясна и тя не е липса на фискални стимули, а прекалена свръх-регулация, безумна борба срещу промените в климата и прекалено голяма централизация на власт в ръцете на импотентни умправленци като пияния ишиaс от Люксембург, русата консомолка от Италия и разбира се калинка неделчева-габриел от Гоце Делчев. Само като се спомене за поредното евро-безумие за защита на личните данни ведната става ясно къде е този фундаментален проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 6
data
преди 5 години
"намаляване на данъците и силни фискални стимули води до дългосрочни ползи" - Тоя мъ фърли в тръните - не беше ли обратното : краткосрочни ползи и дългосрочни проблеми ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 6
zelka007
преди 5 години
:) ... и аз им се чудя понякога . този пълничкия дали би взел средно образование и/или висше в щатите и колко му струва лични лекар примерно :))) ... не дай си боже ако го пратят на диетолог примерно на пръв поглед :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 12
redcretin
преди 5 години
Тоя *** да се позамисли Унгария, България и Рашастан що за икономики имат със силен лидер хахахаха! Абе отде ги взимате тия изкопаеми, че и поръчково ги публикувате в поръчкови медии?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още