IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адриатическото бижу на Хърватия се бори успешно с тълпите туристи

Миналага година ЮНЕСКО предупреди, че статутът на Дубровник като световно културно наследство е в риск заради огромния брой туристи

18:38 | 04.08.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Хърватският град Дубровник – живописен крайбрежен град, в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО – е изправен пред риск да бъде смзан от посетителите от круизни кораби, които пристигат всеки ден, разказва Ройтерс.

Между януари и юни почти 280 хил. туристи от 188 круизни кораба са посетили 800-годишния град. Миналата година зашеметяващите 749 хил. души са се разходили из града, слизайки от 529 кораба, акостирали на пристанището на Дубровник.

На собствениците на магазини, ресторантьори и 1500 местни, живеещи в Стария град – район вътре в крайбрежната крепост, където е сниман и телевизионния сериал „Игра на тронове“ - им е трудно да обслужат тълпите от туристи.

Миналата година ЮНЕСКО предупреди, че статутът на световно културно наследство е в риск заради огромния брой туристи „от гледна точка на устойчивия капацитет за прием на града“ и управлението на акостиращите круизни кораби.

За да се справи с проблема, през 2017 г. градът въведе плана „Да уважаваме града“, който целеше да ограничи броя на туристите от круизите в Стария град до 4000 души във всеки един момент.

Проектът започна да дава резултати този туристически сезон и можем да видим подобрение и в качеството на обслужване на гостите от круизните кораби, както и по-малко тълпи“, коментира Сандра Миловчич, представител на Туристическата асоциация на Дубровник.

Тя казва, че броят на т.нар. отсядащи гости също расте през 2018 г. Според официалните данни над 4,2 млн. души са прекарали поне една вечер в Дубровник от началото на годината досега, което е с 14% повече от миналата година.

Според специализирания уеб портал Cruise Critic Дубровник е обявен за най-добрата дестинация в Източното Средиземноморие за такива пътувания през 2017 и 2018 г., като след него са черногорският град Котор, Венеция в Италия и гръцките острови Санторини и Родос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 5 години
Зависи от гледната точка. За теб може да са високи, за други не. След като има огромна посещаемост според мен това е част от решението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
driverf1
преди 5 години
.....уристи или ТУРИСТИ.....? С поздрав driverf1.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
ivs
преди 5 години
Достатъчно високи са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
julian12
преди 5 години
Време е за вдигане на цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още