IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеймс Булард отхвърли идеята, че рецесията е неизбежна

Според един от членовете на Фед икономиката на САЩ има още накъде да се разширява

12:45 | 06.08.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Един от членовете на Федералния резерв Джеймс Булард заяви за CNBC, че трейдърите не трябва да очакват „неизбежна рецесия“ и се изказа положително за стабилните перспективи пред американската икономика, съобщава CNBC.

Винаги трябва да планираме за най-лошото и да се надяваме на най-доброто. Мисля, че идеята, че неизбежно ще влезем в рецесия само защото сме минали през разширяване за известно време, не е правилна“, каза той в интервю за телевизията.

Разширяването на САЩ, темпът на растеж е много бавен от финансовата криза насам... Нивото на производство всъщност е доста под равнището, на което би било, ако имаше по-нормално разширяване. Затова това донякъде защитава идеята, че може би разширяването може да продължи още известно време“, каза още Булард.

Последните данни за темпа на растеж на САЩ посочват разширяване на икономиката с 4,1% през второто тримесечие на годината – най-високото от почти 4 години. Към началото на май данните показаха, че икономиката на САЩ са навлезли във второто по дължина икономическо разширяване в историята си, но и най-бавното в следвоенния си период.

Булард посочи Австралия като пример за страна, където икономическото разширяване е продължило „много дълго време“ - около 25 години.

Булард обаче, който в момента има право на глас в централната банка, отбеляза, че американските компании са „много разтревожени“ от търговските търкания на САЩ с други страни.

Компаниите, с които разговарям... са много разтревожени за търговската ситуация и това със сигурност е водещото опасение за всички. Но в същото време техните компании се справят много добре, затова има лек конфликт между това дали е добре да продължат напред и да инвестират, или дали трябва да изчакат и видят как ще се развие ситуацията с търговията“.

Въпреки оптимизма на Булард много анализатори вярват, че нарастващият фискален дефицит на САЩ, търговските войни и увеличаващите се лихви може да сложат край на разширяването на икономиката в страната. Някои смятат, че сегашната крива на доходността на пазара на облигации е реално доказателство, че наближава рецесия.

Кривата на доходността – линия, която сравнява краткосрочните и дългосрочните лихвени проценти – се изравни през последния месец. Според анализатори на UBS Asset Management тя ще се обърне следващата година (т.е. лихвите по краткосрочните инструменти ще са по-високи от лихвите по дългосрочните такива), а това като цяло се смята за сигнал за приближаващи икономически сътресения.

Булард заяви за CNBC, че наистина е „разтревожен" от темпа на бъдещите увеличения на лихвите. „Опасявам се да не прекалим с нормализирането“.

Федералният резерв вдига лихвите в опит да нормализира паричната политика. Ако Фед обяви няколко повишения за кратък период от време обаче, това може да засегне кривата и потенциално да подкрепи обръщането ѝ.

Мисля, че проблемът с кривата на доходността ни изпраща сигнал, че може би цялата структура на лихвите е просто по-ниска днес, може би трябва да реагираме на данните и да не планиране опит да ги повишим до такова ниво като през десетилетието около 2000 или 1990 г.“, коментира Булард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 2
studioaa
преди 5 години
Никога досега в историята централна банка е видяла предстояща рецесия преди самата рецесия вече да е факт. Следователно не може да се приеме мнението на централен банкер за бъдещето на икономиката без голяма доза скептицизъм. Само ако погледнем в историята през 2008 брокерите у нас упорито твърдяха, че няма балон в сектора на недвижимите имоти и чак след като той се спука през 2009 се оказа, че балон има -но какво от това "След дъжд качулка". Днес имаме същия проблем с упорите отричане на реалността, което разбира се ще завърши по същия начин както през 2008...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още