IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паундът се срина до 11-месечно дъно

Причината за рязкото поевтиняване са коментарите на някои представители, че Великобритания ще излезе от ЕС без сделка

13:33 | 06.08.18 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британската лира потъна до 11-месечно дъно в понеделник, след като коментари на официални представители по темата Brexit предизвикаха страхове сред валутните инвеститори, че Великобритания може да напусне от Европейския съюз без налично търговско споразумение, съобщава Ройтерс.

На Великобритания ѝ остават по-малко от осем месеца до излизането ѝ от ЕС, а правителството тепърва трябва да договори сделката за развода с Брюксел.

Сагата около Brexit започна да определя посоката на паунда, докато се трупат страхове за това какво ще бъде влиянието му върху търговията на Великобритания.

Инвеститорите все се повече се изнервят за перспективите пред валутата въпреки сигналите, че икономиката се подобрява и въпреки повишаването на лихвените проценти от Английската централна банка (АЦБ) миналата седмица за втори път от десетилетие.

Британският министър на търговията Лиам Фокс, който е изтъкнат защитник на Brexit в кабинета на премиера Тереза Мей, каза през уикенда, че шансовете Великобритания да напусне ЕС без сделка са 60 на 40.

Гласовете, прогнозиращи твърде Brexit, стават все по-ожесточени. Форекс пазарът бавно започва да осъзнава, че тези хора може успешно да провалят конструктивно решение“, заяви валутният стратег на Commerzbank във Франкфурт Улрих Лойхтман.

Паундът поевтиня в понеделник с 0,3% до 1,2954 долара – най-ниското му ниво от 19 юли 2017 г. Стойността му спадна с 0,2% и спрямо еврото до 89,20 пенса и се оказа най-големият губещ спрямо долара сред основните валути в ранната търговия в Лондон.

Нетните къси позиции върху паунда спрямо долара се понижиха до най-ниското си равнище от 10 месеца, сочат изчисления на Ройтерс.

Ако Великобритания не договори условията на развода с ЕС и остане без преходно споразумение, тя ще трябва да следва правилата на Световната търговска организация.

Повечето икономисти смятат, че това ще доведе до сериозни проблеми за 15-ата по големина икономика в света, тъй като търговията с ЕС – най-големия пазар за Великобритания, ще бъде обект на мита.

Подкрепящите Brexit казват, че икономиката на стойност 2,9 трлн. долара може да изпита известни трудности в краткосрочен план, но в дългосрочен ще просперира, когато излезе от ЕС.

В петък гуверньорът на АЦБ Марк Карни заяви, че шансовете за Brexit без сделка са „неудобно високи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 5
bigi
преди 5 години
Нищо необичайно не се случва. Еврото също се срина с почти толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
studioaa
преди 5 години
Правилно, явно бившата империя и беше малко боят, който изяде през 1941-1944 и как беше срината до основи от свободния свят и днес се опитва да постигне това, което се успя тогава... Явно нищо ново е научено оттогава, явно беше грешка да се отпишат дълговете и през 50-те... Както и да е денят на разплата пак ще дойде и никаква индустрия или износ няма да помогнат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
dakl
преди 5 години
След паунда същото очаква и бившата империя,която все още се къпе в имперските си илюзии, които предизвикват единствено насмешки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още