IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple има план как да пробие в Индия след кошмарното си представяне там

Компанията има сериозни проблеми на втория най-бързо растящ пазар на смартфони

17:31 | 06.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В шумния квартал Мадивала в Бангалор, магазинът Poorivka Mobile Wolrd е покрит с плакати на Samsung и Xiaomi и е пълен с телефони на достъпни цени от марки като китайските Oppo и Vivo. От едната страна има окаян щанд с iPhone 6, 6s и X, последният от които е поставен на обратно. Въпреки безлихвения план и стимулите за възстановяване на средства, Apple ще е късметлийка, ако iPhone направи 25 от 1000-та продажби на смартфони всеки месец, твърди мениджърът Нагарая, който предпочита да се представи само с личното си име.

„Средният бюджет на един купувач е около 10 хил. рупии“, коментира той, или близо 150 долара. Iphone SE, най-евтиният модел на Apple, струва почти двойно повече. За 100 долара потребителите могат да се сдобият с Xiaomi Redmi 5А с по-голяма батерия, по-добра камера и повече памет за съхранение, пише Bloomberg Businessweek.

Увлечена в еуфорията около достигането на капитализация от 1 трлн. долара, Apple всъщност има сериозни проблеми на втория най-бързо растящ пазар на смартфони в света, където се класира на 11-о място. Компанията отговаря за едва 1% от продажбите на телефони в Индия и е продала под 1 млн. устройства през първата половина на 2018 г. според Counterpoint Research, докато Xiaomi може да се похвали с над 19 млн.

По време на продължилото цяла седмица пътуване до Индия на главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук преди две години той каза на почти всеки служител, политик или боливудска звезда, с която се срещна, че смята страната за център на своите планове. По време на представянето на отчета на фирмата на 31 юли той едва спомена Индия. Зад кулисите той работи, за да се справи с провала на стратегията си в страната, твърдят сегашни и бивши служители на Apple.

Мишел Колумб, добре познат ветеран директор на Apple, беше изпратен в Сингапур да съблюдава индийските операции на компанията в края на миналата година. През юни, след като премахна трима от топ директорите по продажбите, Колумб прекара три дни със старши служителите от цяла Индия в централата по маркетинга и продажбите в Гургаон, технологичен център южно от Ню Делхи. Той и други директори изложиха стратегия за повторно налагане на продажбите на iPhone, които се фокусират върху по-добри сделки на дребно с по-високи цели за продажбите. Сред целите е създаване на магазини на Apple в Индия, преразглеждане на отношенията с независимите търговци на дребно, подобряване на приложенията и други услуги, които имат за цел да доближат компанията до индийците. В последното влиза подобрена версия на Apple Maps до 2020 г., твърдят източници, запознати с презентацията.

"До голяма степен се провалиха в Индия, въпреки коментарите на компанията, че ще имат по-голям прогрес, коментира съоснователят на Loup Ventures Джийн Мънстър. „Подозирам, че след три години Apple ще има значителен растеж в Индия“.

Компанията отказва да коментира въпроса.

При цена от 1500 долара, плюс 20% за внос, iPhone X е труден за продажба в страна, в която повечето хора все още не могат да си позволят какъвто и да е смартфон. Под 5% от телефоните, купени в Индия, се продават за над 450 долара, сочат данни на Counterpoint. Дори и по-евтиният iPhone 8 струва 900 долара, така че Apple се насочва към продажбата на по-стари модели – iPhone 6, 6s и SE. Това сработваше добре между 2014 и 2017 г., но продажбите рязко се забавиха тази година. Отчасти това се дължи на факта, че по-евтиният хардуер сега е на над 2 години – вече е древен по смартфон стандартите.

Тъй като правителството затрудни Apple в отварянето на нейни собствени магазини на дребно в Индия, цените на iPhone са по-малко надеждни от репутацията на компанията за стриктен ценови контрол. Индийските търговци на едро и онлайн търговците често повишават или намаляват цените на устройствата на дневна база, без да дават обяснения, което кара купувачите да се пазарят или да се надяват на по-добра сделка, твърди Субхаш Чандра, който управлява верига от 510 магазина, наречена Sangeetha Mobiles. Две водещи търговски вериги твърдят, че продажбите на iPhone са спаднали с една трета спрямо януарските стойности.

Вместо официално да намали цените си, Apple води преговори с търговците на дребно и банките за предлагането на празнични намаления през цялата година, твърдят източници, запознати с плана. По думите им Apple иска някои отделни магазини да увеличат повече от четворно целите за продажби до 40-50 iPhone-a седмично, и планира да се откаже от работа с търговците, които системно не успяват да постигат заложените цели. Служителите на въпросните магазини ще бъдат обучени да учат клиентите как да работят с устройствата.

Apple се надява да започне да отваря свои магазини в Индия през следващата година и евентуално да има три в Ню Делхи, Бангалор и Мумбай, коментират още източниците, запознати с плановете на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още