IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп подписа указа за подновяване на санкциите срещу Иран

Въпреки това президентът изрази готовност за ново ядрено споразумение с Техеран

20:42 | 06.08.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп подписа указа, с който се възобновяват икономическите санкции срещу Иран, като същевременно изрази готовност за ново ядрено споразумение с властите в Техеран, предадоха световните агенции.

В изявление Тръмп заяви, че сключеното през 2015 г. иранско ядрено споразумение за замразяване на иранската ядрена програма в замяна на отмяна на западните санкции е „ужасна, едностранчива сделка“, която по думите му е осигурила пари на иранското правителство за подклаждане на конфликти в Близкия изток, съобщава БТА.

„В момент, когато поддържаме максимален икономически натиск над иранския режим, оставам отворен за по-обхватно споразумение, което обхваща всичките му вредни дейности, включително балистичната му програма и подкрепата му за тероризма“, се казва в текста.

Изявлението бе публикувано броени часове преди възобновяването на американските икономически санкции срещу Иран, което влиза в сила утре една минута след полунощ американско време (07.01 ч. българско време).

Първите санкции ще засегнат иранските държавни покупки на американски долари и търговията на Техеран със злато, продажбите на ирански държавни облигации, иранския автомобилен сектор, търговската авиация и износа на килими и хранителни продукти. През ноември те ще бъдат последвани от мерки срещу петролния и газов сектор и иранската централна банка.

Тези мерки „увеличават натиска над Иран да промени поведението си“, а фирмите, които ги заобиколят, рискуват „тежки последици“, каза още американският президент Тръмп, цитиран от БТА.

В същото време по-рано днес стана ясно, че Германия ще продължи да предлага износни и инвестиционни гаранции на компаниите, които правят бизнес с Иран, съобщи министерството на икономиката, цитирано от Ройтерс.

Властите допълниха, че Берлин продължава диалога със САЩ за изключването на германските компании от иранските санкции.

„Износните гаранции и инвестиционните гаранции от федералното министерство на икономиката все още са на разположение на компаниите“, заявиха от министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 14
studioaa
преди 5 години
Браво на Тръмп, това е едно мъдро решение. Не бива да се кооперира по никакъв начин с една терористична държава като Иран, а още по-малко може да се търгува с нея, за да може тази терористична държава да се сдобива с пари, за да финансира ислямизма по света. Срамно е, че има компании като еърбъс, които за пари и майка си биха бива продали на дявола. Техните лобисти се опитват да саботират санкциите, но ще си платят с лихвите за това. А европейската банка за развитие трябва да отнесе сурова глоба за участието си в сделката с иран, явно и там лакомията човешка не знае граници. Тръмп трябва да отреже достъпа до капиталовите пазари на тази банка както и да и забрани достъпа до SWIFT. Не може да се преговаря с териристи заради пари или каквито да било други облаги...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
Varfor
преди 5 години
Да видим колко още простотии ще свърши преди на гласоподавателите му да им писне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
Sakamano
преди 5 години
Тръмп и ББ трябва да са от едно кoтило. Уж все действат решително, ръководени от високи принципи, обаче при това винаги си оставят вратичка за отстъпление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още