IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагането на логистични площи в София расте с едва 4% през първото полугодие

Средните наемни нива на висококачествените складови площи клас А също се придвижват плавно нагоре

12:46 | 07.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Предлагането на модерни индустриални и логистични площи в София е нараснало с 4% през първото полугодие, с което общият обем на предлагането достига 915 750 кв. м, показва доклад на консултантската компания Colliers International.

Увеличават се и проектите в строеж, които през разглеждания период възлизат на 217,500 кв.м. Тази тенденция е позитивна и с оглед на регистрирания спад на свободните площи до нива от 6%, отчитат от консултантската компания.

Средните наемни нива на най-висококачествените складови площи клас А също се придвижват плавно нагоре от 4.5 на 4.7 евро на кв.м. на месец. За проектите, които се характеризират с добра локация и изградена инфраструктура, наемите достигат 5.2 евро на кв.м. на месец.

Търсенето продължава да се определя основно от търговци на едро и дребно, чийто дял през настоящата година намалява в сравнение с предходното полугодие за сметка на логистичните оператори. Делът на компаниите от двата типа водещи сектори е съответно 48% и 33%, докато към края на 2017 г. приносът към стойностите на търсенето на търговците на едро и дребно се е равнявал на 60%, а на логистичните оператори - едва на 14%. В резултат на тяхната активност, както и на представителите на сектор Бизнес услуги, нетно усвоените площи през първата половина на 2018 г. е 27,800 кв.м.

Проучването на Colliers, проведено през май, показва, че логистичните оператори, които са участвали в него, имат намерение да продължат експанзията си, като се разширят или в рамките на настоящата си локация, или на населеното място, в което текущо се намират.

Това твърдение е в унисон с оптимистичната нагласа по отношение на развитието на бизнеса им в следващите три години. 79% от участниците в проучването очакват резултатите им да се подобрят, а 15% смятат, че ще се запазят без промяна.

Прогнозата на Colliers за пазара на логистични и индустриални имоти до края на годината е за запазване на положителното развитие на сегмента. Компанията очаква модерните складови и логистични площи за отдаване под наем да се увеличат, както и броят на държавните индустриални зони в страната. Позитивно развитие ще продължат да отчитат и компаниите от автомобилния сектор, които ще запазят темповете си на експанзия и ще откриват нови локации и през второто полугодие, прогнозира Colliers.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още