IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До септември 2019 г. ще бъдат завършени два нови участъка от "Хемус"

Премиерът инспектира строителството в участъка от Ябланица до пътен възел "Боаза"

11:54 | 07.08.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Снимка: Министерски съвет

До септември догодина ще бъдат завършени два нови участъка от магистрала "Хемус", чието изграждане започна в края на март тази година. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който инспектира строителството в участъка от Ябланица до пътен възел "Боаза".

Заедно с него бяха министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов, предава БТА. 

По думите на Борисов участъкът ще бъде завършен осем месеца по-рано от договореното със строителите.

Премиерът изтъкна, че това е най-трудният за изграждане участък, за който се изисква огромен труд и капацитет. „Виждате как се строи в планината - тези българи в камионите, в багерите, във валяците, са герои също. Това прави БВП, това ще доведе повече бизнес и туристи“, добави Борисов, цитиран от пресслужбата на кабинета.

По същото време трябва да приключи и изграждането на участъка между Шумен и Търговище, чието реално строителство ще започне на 15 август тази година.

Междувременно ще стартират тръжните процедури и за двата лота до Велико Търново.

Николай Нанков поясни, че до края на месеца ще започне търгът за участъка п.в. "Боаза" до пътя Плевен - Ловеч. "Това са три етапа, три участъка, 52 км. До края на годината останалите 83 км до Велико Търново, а на 15 август ще направим първа копка на изток от Белокопитово до Буховци, между Шумен и Търговище", посочи министърът.

Символичната първа копка на отсечката от Ябланица до пътен възел "Боаза" бе направена в края на март тази година. Тя е 9,3 км и в строителството й ще бъдат вложени в 55 млн. лв.

Очаква се до началото на 2024 г. автомагистрала "Хемус" да бъде завършена изцяло.

Попитан за строителството на магистрала „Струма“, Борисов каза, че през есента ще бъде открита отсечката до Сандански.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
vzhekoff
преди 5 години
Хахахахаа - виждали сме как се строи в планина, за справка - мостовете на Витиня от същата магистрала :) Също и тунелите. Изобщо.... от Ябланица до Боаза да е планина - чак не е :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още