IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за транспорт и наем на учителите ще се освобождават от осигуровки

Предложението за промени в наредба е на правителството

16:06 | 07.08.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Разходите за транспорт и наем на учителите, които живеят и работят в различни населени места, да се освобождават от осигурителни вноски. Това се предлага с допълнение в Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски.

Проектът на постановление на Министерския съвет за допълнение на наредбата е публикуван за обществено обсъждане.

Предложението е върху стойността на възстановените разходи за транспорт на педагозите да не се изчисляват и внасят осигурителни вноски.

Ставна дума за разходите за транспорт на педагогическите специалисти от местоживеенето им до местоработата и обратно или за наем по месторабота да не се изчисляват и внасят осигурителни вноски.

Основната цел на предложения проект е свързана със създаване на условия за повишаване привлекателността на учителската професия и на социалния статус на учителите, включително и чрез гарантиране на социални стимули за подкрепа на педагогическите специалисти.

В наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски, липсва текст, съгласно който посочените възстановени разходи се освобождават от начисляване и внасяне на осигурителни вноски, посочва се в доклада на социалния министър.

Липсата на изричен текст е предпоставка за различно тълкуване. При проверки от данъчните органи в образователните институции са дадени задължителни предписания за внасяне на осигурителни вноски върху възстановените разходи за транспорт или за наем на педагогическите специалисти, тъй като тези разходи не са изрично уредени в изключенията, предвидени в чл. 1, ал. 8 от Наредбата, се посочва още в доклада.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
Съгласно граматиката на Българския език, да Се освобождават, могат единствено СУБЕКТИ. Т.е., вършителите на действието.ОБЕКТИ може да бъдат освобождавани, присъствайки в изречението в СТРАДАТЕЛЕН ЗАЛОГ.- Ама к'во ни пука, ний сме медия икономическа а, значи, може и неграмотни да сме. Тъй де, тЕ нас не ни уважават, и ние няма да се уважаваме. Бо.клуците живеели най-леко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още