IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: Спадът на лирата ще подкопае капиталовия буфер на турските банки

Анализаторите са на мнение, че всеки 10 процента спад на лирата се отразяват на нивата на банковите капитали средно с 50 базисни пункта

16:41 | 07.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Евентуален по-нататъшен спад на турската лира до 7,1 лири спрямо долара силно ще подкопае капиталовите буфери на банките в Турция, предупреждава инвестиционната банка Goldman Sachs, цитирана от БТА.

Анализаторите на финансовата институция са на мнение, че всеки 10 процента спад на лирата се отразяват на нивата на банковите капитали средно с 50 базисни пункта.

Те са изчислили, че 12-процентовият спад на турската национална валута от края на юни е довел до най-ниското равнище на капитала на Yapi Kredi сред всички основни турски банки и е заличило оставащите печалби от неотдавнашна емитирани права.

В същото време други банки като Garanti и Akbank изглеждат в по-добро положение в сравнение с другите.

„Засилващото се обезценяване на лирата ще увеличи опасенията, свързани с увеличението на капитала на банките, по-специално при тези с ниски капиталови равнища“, изтъкват анализаторите на Голдман Сакс, цитирани от БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още