IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилните производители са събрали приходи за 2 трлн. долара през 2017 г.

В топ 3 на компаниите с най-високи приходи са два германски производителя

21:52 | 07.08.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Автомобилната индустрия със сигурност е една от най-печелившата в света. Само за миналата година приходите едва на първите 20 от тях възлизат 2000 милиарда, или 2 трилиона долара.

В дъното на класацията е Mazda с приходи от "само" 31 млрд. долара за 2017 г.

Като се има предвид, че Suzuki е един от 12-е най-големи производители на автомобили в света, приходите ѝ от 34 млрд. изглеждат доста ниски, което обаче се дължи на факта, че целият асортимент на компанията е на дъното на скалата по цени на дребно.

Китайската Geely, която е собственик на Volvo и Lotus, може да се похвали с приходи за 41 млрд. долара, докато компанията майка на JLR - Tata Motors, отчете приходи от 46 млрд. долара.

Пред нея е южнокорейската Kia с 47 млрд. долара, изпреварена от друг китайски гигант -  Guangzhou Automobile Group (GAC), който изненадва със своите 50 млрд., позволило на компанията да влезе в Топ 15.

По-напред са Renault с 66 млрд. долара, Beijing Automotive (BAIC) със 70 млрд. долара, Peugeot Group със 74 млрд. долара и по-голямата сестра на Kia - Hyundai Motor, с 93 млрд. долара. Всички те се опитват да влязат в Топ 10, но засега не успяват.

Кои компании се нареждат в челната десетка - четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
защо слагаш горивата в тази индустрия ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
...Ха познайте, какъв процент от тази индустрия е продажби на нови аятомобили, какъв - на горива, консумативи и резервни части. Мисля, някои ще се изненадат /не/приятно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още