IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са готови с нов пакет от санкции върху китайски стоки за 16 млрд. долара

Налозите, които ще са в размер на 25%, ще влязат в сила от 23 август

10:45 | 08.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

САЩ ще започнат налагането на мита в размер на 25% върху допълнителни китайски стоки за 16 млрд. долара след две седмици, увеличавайки още напрежението в търговския конфликт между двете най-големи икономики в света, съобщава Bloomberg.

Новите мита се прибавят към вече въведените в началото на юли налози от 25% върху стоки за 34 млрд. долара. В окончателния списък с мита върху производство за общо 50 млрд. долара присъстват близо 280 продукта.

От службата на американския търговски представител посочват, че от 23 август ще започне събирането на налозите върху общо 279 продукта, което представлява понижение спрямо първоначалния списък от 284 продукта.

Новият списък включва продукти, вариращи от мотоциклети до парни турбини и жп вагони.

Това е вторият път, в който САЩ въвеждат налози срещу Китай през последния месец, въпреки оплакванията от американски компании, че подобни действия ще увеличат разходите за бизнеса и потребителските цени. След съобщението на Вашингтон от Пекин обещаха реципрочен отговор върху американски стоки на същата стойност.

Междувременно скоро напрежението може да се увеличи допълнително, тъй като от службата на американския търговски представител разглеждат евентуално увеличение на 10-процентните мита на САЩ върху китайски стоки за 200 млрд. долара до 25%. Възможно е обновените налози да влязат в сила още на 6 септември.

Американският президент Доналд Тръмп дори намекна, че не е изключено да обложи целия китайски внос, който през миналата година достигна над 500 млрд. долара.

Според проучване на Oxford Economics, публикувано във вторник преди съобщаването на новия списък, търговската война между Вашингтон и Пекин ще свие световното производство с 0,7% до 2020 г., като при китайската икономика спадът ще е с 1,3%, а при американската – с 1%.

Въпреки това все още няма признаци спорът да се отразява на търговията. Китайският износ е нараснал с по-бърз темп от очакваното през юли въпреки решението на САЩ да започнат търговска война, налагайки мита върху вноса за 34 млрд. долара от Китай в началото на същия месец.

Стойността на износа в долари се е увеличила с 12,2% през юли на годишна база, ускорявайки се от ръста от 11,2% през предишния месец, сочат данни на митническите власти на Китай. Анкета на Ройтерс прогнозираше растеж от само 10%.

САЩ и Китай се опитват да подновят преговорите помежду си на високо равнище, които бяха прекратени след като администрацията на Тръмп наложи пакета от мита върху стоки за 34 млрд. долара

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още