IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анастасия Стойчева: Парите за синоптиците може да идват от МОН

Структурата на БАН няма финансово отношение към НИМХ, може да се окаже в невъзможност да си платим тока и комуникациите, посочи метеорологът

10:58 | 08.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Парите, които се определят за научна и оперативна дейност за синоптиците, може да отиват директно в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), когато той е към Министерството на образованието и науката, като по този начин ще се избегне още един разпределител – Българската академия на науките.

За това ще настояват синоптиците, които с писмо до премиера Бойко Борисов поискаха отделяне от БАН и преминаване на института под пряката опека на Министерството на образованието.

"Прогнозите за времето няма да спрат заради протеста на синоптиците и заради безотговорност, а просто може да се окаже, че няма как да платим ток и комуникации. Комуникациите при нас са от изключително важно значение. Когато информацията за това какво се случва в атмосферата във всеки един момент не достигне до нас, ние няма какво да предаваме", заяви по БНР Анастасия Стойчева от НИМХ.

Тя е категорична, че синоптиците ще спрат да изпълняват разпорежданията на БАН до решаване на проблема.

“След като БАН няма финансово отношение към нас, ние под някаква форма на протест, законово, няма да изпълняваме разпоредби, които граничат с недопустимото", подчерта Стойчева.

Разговорът с ръководството на БАН остана в миналото, след като всичко, което се опитахме да обясним около нашата дейност и около това как трябва да бъде финансирана, как да се грижи БАН за нея, остана неразбрано, нечуто, даже смея да твърдя, че получихме и рестрикционни действия в тази посока. Нищо от това, което обещаваха – че ще предприемат мерки за това как през следващата година вече няма да имаме такива проблеми, а още на 2 юли на последното Общо събрание гласуваха разпределението на средствата и за следващата година да бъде по същия начин. Не може непрекъснато да отлагаме в бъдещето нещо, което търпи спешни мерки, посочи Стойчева.

Според синоптика става въпрос за тенденциозно отношение към института.

„Когато един орган, който управлява едни средства, ги насочва в посоки, които не удовлетворяват или не стигат до резултат, който би трябвало да имат, това означава, че този орган не е компетентен да управлява тези средства“, е мнението на метеорологът.

Анастасия Стойчева отбеляза, че в началото на протеста не са и мислили за излизане от структурата на БАН, но сега единственото решение на проблема е именно това. В Министерството на образованието и науката е нашето място, смята тя и добави, че министерството ги подкрепя.

Тя посочи, че по този начин парите, които се определят за научна и оперативна дейност за синоптиците няма да минават през още един разпределител, а директно ще отиват в НИМХ, както и че по този начин няма да го има „този ежегодишен натиск, че средствата не могат да бъдат по-високи“.

Трябва да има прогрес във всяка една организация, дори в БАН. Ние там не можем да оцелеем. Имаме млади хора, които наистина харесват професията. Знаят защо работят – наистина виждат резултатите от своя труд. Когато обаче това не е оценено достатъчно, няма как да бъде стимул. Няма как да задържим хората в института.

"Напускат хората заради ниското възнаграждение. Как можеш да издържаш семейството си с под 600 лв. основна заплата?“, риторично попита Стойчева.

Тя съобщи, че Министерството на образованието вече на няколко пъти е подкрепило финансово синоптиците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още