IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Нейков: Над 70% от разходите на фирмите са за поддръжка на работното място

Все повече дейности могат да бъдат извършвани без събран колектив и без значение дали един човек физически е в офис, коментира експертът

10:58 | 08.08.18 г. 1
Иван Нейков: Над 70% от разходите на фирмите са за поддръжка на работното място

Изключително перспективно направление за работодателите в България е адаптацията към нов модел на труда, при който хората се трудят не в колектив, а от дистанция. Това коментира Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Експертът посочи, че в момента разходите на фирмите за поддръжка на работно място са огромни и на практика „изяждат“ ресурса за заплати.

„В момента в България, за съжаление, около 73% от разходите на работодателя са свързани с разходи по създаването и поддържането на работното място, оборудването му, транспорта на хората към работното място. Така едва 25-30% отиват за остойностяване на труда“, посочи Нейков.

Бъдещето на труда няма да бъде свързано само с класическия трудов договор и с класическото работно място. Ще означава много по-голяма свобода на работа и на плащане на хората, обобщи експретът.

Вече и в България започна да се променя моделът на труда, каза още Нейков. На първо място се изживява тезата, че възрастният работник е аутсайдер, вече възрастните работници се осмислят от работодателите като добра възможност. Второ, все повече видове работа може да се извършва по нов модел – не на големите колективи, а дистанционно чрез комуникация.

„Сега дигиталният свят навлезе скоростно в живота и все повече дейности могат да бъдат извършвани без събран колектив и без значение дали един човек физически е тук или е на хиляди километри. Работещите комуникират помежду си от разстояние и крайният продукт е налице“, посочи Иван Нейков.

Съществени са проблемите в България по отношение на професионалното ориентиране, коментира още Нейков.

"България е в последната десетина от държави, имащи истинско отношение към кариерното ориентиране”, каза Нейков. Като пример той посочи държавите от Г-20, които имат действащи системи за професионално ориентиране.

„Някои от тях действат повече от век. Може би именно затова са Г-20 – защото са разбрали, че когато намериш силните страни на един човек, той е много по-мотивиран да учи, да работи и да инвестира в себе си в онази дейност, която му е присъща“.

Какво е бъдещето на пенсионната система в България, бъдещето на професионалното ориентиране, какви са бъдещите промени в модела на труда, как демографията ще влияе на пазара на труда, какво трябва да включва политиката по доходите?

Още от разговора вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
крас
преди 5 години
Появата на този хасковски корифей на СОЦИАЛНОТО СТРОИТЕЛСТВО винаги е предизвиквало у мен гняв и възмущение. Принципа на СОЛИДАРНОСТТА върху който се изгражда пенсионната и здравната системи се прилагаше по времето на СОЦИАЛИЗМА , когато ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО БЕ БЕЗПЛАТНО, БОЛНИЦИТЕ НЕ БЯХА ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА , А ЛЕКАРИТЕ ЕДНОЛИЧНИ ТЪРГОВЦИ.Да се прилагат СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ ПРИНЦИПИ НА СОЛИДАРНОСТТА в условията на наложеният ни ДИВ И ВАРВАРСКИ КАПИТАЛИЗЪМ е не само безумие , но и УБИЙСТВОТО на ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ПЕНСИОННАТА СИСТЕМА."Експерти" като този бивш синдикалист докараха нещата до такива безумия при които СЪБИРИНИЯТ ОТ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ БЮДЖЕТ да плаща ЗДРАВНИТЕ И ПЕНСИОННИ ОСИГУРОВКИ на стотици хиляди пърхащи зад бюрата ДЪРЖАВНИ ХРАНТУТНИЦИ. ОТ ЗАПЛАТИТЕ НА ТАЗИ ПАРАЗИТСТВАЩА НА НАШ ГРЪБ КАСТА ОТ БЮРОКРАТИ НЕ СЕ ОТДЕЛЯ И СТОТИНКА ЗА ЗДРАВНО И ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ !!Кога мислите , че БЮРОКРАТИТЕ ЩЕ СИ НАПРАВЯТ ХАРАКИРИ И ЩЕ ВЪВЕДАТ ЕЛЕКТРОННО ПРАВИТЕЛСТВО И УПРАВЛЕНИЕ ??НИКОГА !!! АМА НИКОГА!!ТЕ КАКТО И ТОЗИ ТЕХЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ СА КАТО ПАРАЗИТА, КОЙТО ИЗСМУКВА СОКОВЕТЕ НА ОБЩЕСТВОТО И УНИЩОЖАВА ВСИЧКО СЪЗДАВАЩО БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ. За да се нахрани тази огромна армия от търтеи и *** налозите са високи , а ЗАПЛАТИТЕ НИ СА НИСКИ !Тяхното щастие се гради на нашето нещастие. Разумните млади хора виждат истината и ПУСКАТ ДЪРЖАВАТА СЯКАШ ТУК ВИЛНЕЕ ЧУМА НО НЕ ПО ЖИВОТНИТЕ , А ПО ХОРАТА.ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЕЛЕКТРОННО ПРАВИТЕЛСТВО И ИЗЧИСТВАНЕТО НА АВГЕВИЕТЕ ОБОРИ ОТ ПАРАЗИТЕИ Е ПЪРВАТА СТЪПКА КЪМ РЕФОРМИТЕ!!ВТОРАТА Е ВЪВЕЖДАНЕ НА ИНДИВИДУАЛНИ ПАРТИДИ НА ОСИГУРЕНИТЕ ЛИЦА !! На казана наречен СОЛИДАРНО ОСИГУРЯВАНЕ трябва да бъде сложен края. Ако това не се случи в близките няколко години, не само ЗДРАВНАТА , но и ПЕНСИОННАТА СИСТЕМА ЩЕ РУХНЕ. А рухне ли и тя със сигурност може да се трърди, че държавата вече не съществува! Нямата време г-да управляващи. Трябва да режете ЖИВА БРАТОВЧЕДСКА ПЛЪТ. ИНАЧЕ И ВАС НЯМА ДА ВИ ИМА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още