IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 5,8% е спаднала контрабандата на цигари през първото тримесечие

Много сериозно сме се подготвили за „жътвата“ на канабиса, предупреди премиерът Бойко Борисов

13:30 | 08.08.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

До 5,8% е спаднал делът на контрабандните цигари на българския пазар за първото тримесечие на 2018 г. Това показват резултатите от традиционното изследване на празни опаковки у нас, което бе представено в София днес.

Резултатите бяха представени и на министър-председателя Бойко Борисов и представители на държавните институции, които са пряко ангажирани с противодействието на контрабандата.

Последните резултати от изследването показват, че това е спад с 0,8 на сто спрямо последното тримесечие на 2017 г. и е най-ниското ниво на незаконна търговия с цигари, откакто проучването се прави в България. През април тази година друго изследване показа, че нелегалните цигари у нас заемат 6,6% от пазара.

Според данните основните марки цигари, които се разпространяват нелегално, както и собствениците на тези марки, остават едни и същи. Наред с това, системно се появяват нови марки, които излизат на пазара в цялата страна внезапно и бързо, заменяйки други предишни масово предлагани варианти.

Близо 20 тона нарязан тютюн и над 10 милиона тона къса цигари са били заловени от органите на МВР през последните шест месеца, посочи вътрешният министър Валентин Радев, цитиран от БТА. Освен това 553 са досъдебните производства, които са били образувани през последните шест месеца за нелегално разпространение на цигари, допълни Радев. 

Бойко Борисов изтъкна, че статистиката е показателна, че България се справя с контрабандата на цигари. Според него добрите показатели са постигнати и благодарение на "личното ангажиране на прокуратурата по тази тема", защото областните звена са отреагирали много бързо. Той е доволен, че тенденцията повече от година се запазва и държавата няма никакво намерение да отстъпва, а точно обратното.

Премиерът изтъкна, че добрите резултатите в борбата с контрабандата оказват положително влияние и на приходите в бюджета, който в момента е на излишък. Той каза, че приходите в бюджета дават възможност да се отпускат повече средства не само в социалната сфера, но във всички останали. Министър-председателят заяви, че очаква тази година, благодарение на борбата с контрабандата, с 200-300 млн. лева да е минимумът, който ще се събере в повече в бюджета. Борисов коментира, че повишението на приходите в бюджета съответно повишава и стандарта на живот на хората.

Много сериозно сме се подготвили за „жътвата“ на канабиса, съветвам жътварите да не отиват да жънат, каза още министър-председателят цитиран от Агенция „Фокус“. Премиерът предупреди, че компетентните органи „наблюдават и чакат“.

„Следим нивите и чакаме да ги ожънат, за да има доказателства за пред съда, за да покажем, че не е израсъл на самотек“, обясни Борисов. „Положили са труд, садили са го, но да не го прибират. Моят съвет към главните жътвари е това. Добре сме се подготвили“, категоричен е премиерът.

Директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски обясни, че за първото тримесечие на 2018 г. са иззети над 10 тона нарязан тютюн. Той посочи, че това наближава количеството, което е иззето за цялата 2017 г.

От своя страна заместник главния прокурор Иван Гешев, цитиран от „Фокус“, обясни, че главният прокурор Сотир Цацаров смятат за изключително важно взаимодействието си с правителството и с производителите.

„Приходите от бюджета, които губи държавата от контрабанда, са сериозни и това пречи на гражданите да живеят по-добре. Виждаме устойчиви резултати. Единственото, което ме притеснява, е когато незаконната търговия стане 0 - тогава няма да има какво да отчитаме“, коментира още Гешев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
thehappyroger
преди 5 години
Поколенията на ромите, които сега ще поотраснат следващите години здрави, прави, умни, работливи българи, ще са ви основната средна класа, Бойченценце, досега родителите им бяха основните ви гласоподаватели, сега децата им ще ви пълнят бюджета след 2030-та, не че на теб ти дреме, ти ще си се скрил някъде, както всички досега, които минаха през управлението на страната само и единствено да се накрадат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
Коментарът е изтрит поради противоречие с правилата на форума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още