IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Образованието е ключов двигател за имотния пазар в Швейцария

Местните купувачи обичайно имат по-високи бюджети от чужденците

16:39 | 08.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Образованието е ключовият двигател за търсенето на имоти в Швейцария, където пазарът е разделен между местни и чуждестранни купувачи, пише онлайн изданието propertywire.com.

Швейцария има най-добрата образователна система в света по данни на World Economic и това помага за стимулирането на пазара в страната.

На фона на лихвените проценти, които са на негативна територия от 2014 г. в Швейцария, имотите привличат интереса на инвеститори, търсещи материални активи, които могат да донесат по-голяма възвръщаемост, показва анализ на международната консултантска компания Knight Frank.

Според него хората, които работят в Женева, проявяват по-голямо желание да пътуват до града от райони в кантон Во като Ла Кот и дори Лозана, където цените на имотите и общинските такси са по-ниски.

Алекс Кох де Гурянд, ръководител на филиала в Швейцария на Knight Frank, обяснява, че местните купувачи имат по-големи бюджети и през последните месеци най-голям е интересът към имоти в ценовия диапазон от 2 млн. до 8 млн. швейцарски франка.

Анализът показва още, че най-луксозният сегмент от пазара на имоти е станал поляризиран. Продавачите на имоти на цена между 20 млн. и 40 млн. швейцарски франка са изправени пред най-сериозна конкуренция, като цената на имота и състоянието му са от най-голяма важност, докато над този ценови праг търсенето остава стабилно.

Въпреки че курсът на швейцарския франк се понижи спрямо ключови валути миналата година, той остава силен по исторически стандарти. „Макар че това може да се отрази на усещанията на купувачите на всички швейцарски пазари, купувачите в езерните области са съсредоточени повече върху печалбата в дългосрочен план и ползите за начина на живот“, казва Гурянд.

В градовете, където чужденци имат право да купуват жилище, те могат да се сдобиват само с един имот, в който официалното жилищно пространство не надхвърля 200 кв. м.

За сметка на това швейцарските жители са изправени пред по-малко ограничения за това къде и какво могат да купят, докато притежателите на паспорт на страна извън Европа са ограничени до едно основно жилище. Местните купувачи обичайно имат по-големи бюджети и ясно определен район на търсене.

Търсенето в последните месеци е най-силно в ценовия диапазон между 2 млн. и 8 млн. швейцарски франка. Бюджетите на чуждестранните купувачи са значително по-ниски от около 1 млн. до 4 млн. швейцарски франка. Повечето правят първата си придобивка на тази цена, но след като свикнат с района, увеличават инвестицията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още