IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отговори с реципрочни мерки на новите американски мита

Американското решение за обмитяване на китайски вносни стоки също за 16 млрд. долара е „много неразумно“ и Китай ще трябва да отговори, заявиха от Пекин

17:01 | 08.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайските власти потвърдиха, че ще наложат мита от 25% върху американски вносни стоки за 16 млрд. долара от 23 август – същата дата, от която в сила ще влязат и налозите на САЩ, обявени по-рано днес, съобщава Bloomberg.

Американското решение за обмитяване на китайски вносни стоки също за 16 млрд. долара е „много неразумно“ и Китай ще трябва да отговори, за да защити своите интереси и многостранната търговска система, се казва в изявление от китайското министерство на търговията.

Размяната на мита се очаква да ескалира още, тъй като САЩ разглеждат възможността да увеличат размера на митата, които наложиха по-рано върху китайски стоки за 200 млрд. долара. В момента те са от 10%, като се обмисля възможност да бъдат увеличени до 25%, което може да стане най-рано от 6 септември. Ако тези планове бъдат осъществени, Пекин има готовност да въведе налози върху американски стоки за 60 млрд. долара.

Ситуацията все още „не е преминала точката, от която няма връщане назад, но е близо“, посочва Уан Тао от UBS AG в Хонконг, преди да бъде обявено решението на Пекин.

Американският президент Доналд Тръмп намекна по-рано, че не е изключено да обложи целия китайски внос, който през миналата година достигна над 500 млрд. долара.

По-рано днес стана ясно, че износът на Китай е нараснал по-бързо от очакваното през юли докато вносът се е свил. От данните става ясно, че както вътрешното, така и чуждестранното търсене продължават да са стабилни, пренебрегвайки несигурността около търговския конфликт със САЩ.

Като най-голям износител в света Китай продължава да извлича полза от стабилното световно търсене, въпреки че увеличаването на напрежението и търговските бариери със САЩ се отразяват на прогнозите ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още