IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският борсов регулатор започва проверка на Мъск

Причината са необичайните публикации в Twitter за свалянето на Tesla от борсата по време на борсовата сесия във вторник

08:08 | 09.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Регулаторните органи на САЩ започват проверка на използването на Twitter от Илон Мъск, след като във вторник той съобщи в социалната мрежа, че възнамерява да свали Tesla Inc. от борсата, пише Wall Street Journal. Проверката е поредният обрат в онова, което може да се окаже най-голямото изкупуване в историята.

Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) е попитала компанията дали съобщението на главния изпълнителен директор е базирано на реални факти и защо е било направено чрез социални медии, а не чрез официално подаване на документи, пише вестникът в сряда, цитирайки неидентифицирани източници, запознати с въпроса. Джудит Бърнс, говорител на SEC, отказа да коментира темата пред Bloomberg. Tesla също отказва коментар.

SEC постанови, че компаниите могат да използват социалните медии, за да оповестят материална и потенциално важна за пазарите информация. SEC обикновено дава възможност на компаниите да разпространяват новини чрез социални медии, стига те да са казали на акционерите, че могат да използват тези канали в допълнение към регулаторните заявления. Tesla информира инвеститорите през ноември 2013 г. да последват Twitter акаунта на Мъск за „допълнителна информация" за компанията. Но специализирани във финансовата сфера адвокати предупредиха, че Мъск може да се окаже в затруднение, ако част от изявлението, публикувано във вторник, е "невярно".

„Да го направи, ако не е обезпечил финансирането абсолютно, и е готов да направи оферта, това може да е пазарна манипулация", казва Кийт Хигинс, партньор в кантората Ropes & Gray, който преди това е ръководил корпоративното звено на SEC. „Той може да се окаже в сериозна беда, ако се окаже, че това не е било вярно".

Tesla не е разкрила засега никакви източници на финансиране на сделката и никой не заяви публично досега, че подкрепя плана. В сряда, по-малко от 24 часа след първоначалните туитове на Мъск, членове на Борда на директорите съобщиха, че са били информирани за плана му през миналата седмица - повдигайки съвсем различен набор от въпроси за това дали са били нарушени правилата на SEC.

От компаниите се изисква да попълнят формуляр на SEC, известен като 8-K, за да уведомят акционерите за важни събития. За най-важните въпроси корпорациите имат четири работни дни, в които да пуснат уведомление. Макар че има много примери за налагане на глоба на компании, които не са спазили крайния срок, не е ясно дали уведомлението на Борда за плана на Мъск е трябвало да подлежи на подобно изискване. 

Всичко по темата четете тук 

Какво казват други специалисти вижте в продължението на материала в Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още