IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ въвеждат нови санкции срещу Русия заради нападението срещу Скрипал

Очаква се те да влязат в сила около 22 август, като е възможно по-късно да има и нов пакет ограничения

12:13 | 09.08.18 г. 24
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските власти обявиха, че въвеждат нови санкции срещу Русия заради нападението с нервнопаралитичен газ срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания.

Планираните действия оказаха допълнителен натиск върху рублата, тласкайки я до най-ниската ѝ стойност от ноември 2016 г. насам. Руската валута и цената на държавните облигации започнаха да се понижават рано в сряда, тъй като инвеститорите се притесниха от отделен проектозакон, предложен от американски законодатели, който предвижда санкции за намеса при провеждане на избори, съобщава Bloomberg.

„Ясно е, че значителни санкционни действия са надвиснали над Русия било то от страна на администрацията, на Конгреса или двете заедно“, посочва Тим Аш, стратег към Bluebay Asset Management LLC в Лондон.

В началото на март Скрипал беше отровен с нервнопаралитичния агент „Новичок“ в град Солсбъри, като от атаката пострада и неговата дъщеря Юлия. След инцидента се появиха обвинения срещу руските власти, за които се предполагаше, че са единствените, които би могло да притежават този тип вещество.

„САЩ установиха на 6 август, че руското правителство е използвало химическо или биологично оръжие в нарушение на международното право или е използвало смъртоносно химическо или биологично оръжие срещу свои сънародници", заяви в комюнике говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт, цитирана от БТА.

Съгласно американския закон за химическите оръжия това заключение води до налагане на икономически санкции, които се очаква да влязат в сила в края на месеца - на или около 22 август, добави говорителката, без да конкретизира какви ще са ограниченията.

Винаги сме казвали съвсем ясно, че сме съгласни с изводите, че става въпрос за нервнопаралитичния агент „Новичок“ и че виновният в крайна сметка е Руската федерация, заяви вчера пред журналисти висш представител на Държавния департамент.

Предвидените санкции засягат износа на някои технологични продукти, като електронни устройства и оборудване от деликатно естество, които имат отношение към националната сигурност. Ще се прави изключение за дейностите, свързани с космическите полети, космическо сътрудничество и области като безопасността на пътническите полети, като всеки случай ще се преценява отделно, каза представителят, пожелал анонимност.

Възможно е засегнатата от санкциите търговия да достигне стотици милиони долари. От Русия зависи колко драстични ще са последиците, подчерта той.

След влизането в сила на тези санкции Русия ще разполага с 90 дни да даде надеждни гаранции, че повече няма да използва химически оръжия и да разреши инспекции от страна на ООН и други международни наблюдаващи организации.

Ако това не стане, ще бъде наложена втора серия по-строги санкции, като може да се стигне до там руски авиокомпании да не бъдат допускани до американските летища и дори до преустановяване на дипломатическите отношения между двете страни, подчерта висшият представител.

Кремъл е бил уведомен за това решение на Вашингтон вчера, отбелязва още БТА.

От своя страна британските власти приветстваха новината за санкциите. „Решителната международна реакция на използването на химическо оръжие по улиците на Солсбъри отправя недвусмислено послание до Русия, че нейното провокативно и безразсъдно поведение няма да остане без отговор“, каза говорител на Лондон, цитиран от Ройтерс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 11 rate down comment 11
tisia
преди 5 години
...до 2050 не знам кой ще се срине, етаж по етаж , но си мисля, че ако има край то ще е след масово оглупяване на хората. ...мисля си , че това е невъзможно. ..нормален човек би забелязах хватката на американците с която държат света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 15
thehappyroger
преди 5 години
До 2050-та целият кретено-масонски капитализъм и зидарията им в света предстои да се сринат етаж по етаж като кули близнаци в добре организиран от тях самите фалшив терористичен атентат от 2001-ва, тепърва предстои да осъзнаят обективната реалност на Космоса, която е мултиизмерна и квантова м/у другото. Планетарните изменения ще заличат тази глупава парадигма на нисшият егоистичен триизмерен ум, (само)ограничени в съзнанието биологични отпадъци са хората в момента, особено елитите и политическите класи, мн типично триизмерни егрегори като религиите и капитализма предстои да бъдат заличени, като мн често това ще се случва направо с хората, които ги сътворяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 17
thehappyroger
преди 5 години
Кретено-масоните пак изиграха късометражно филмче за пред ограничения в съзнанието д*бил-роб на системата, благодарение на което да си оправдаят действията след това, това е редовният им трик, нападението срещу Скрипал е изцяло деяние на ЦРУ и МИ6, този път предстои да го дuхат мн сериозно и да разберат, че това което досега е било, няма как да може да бъде повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 12
pioner
преди 5 години
САЩ наистина са си повярвали, че са господари на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още