IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите щатски санкции покосиха рублата и акциите на руски концерни

Ответните мерки на Москва може да включат доставката на ракетни двигатели, необходими на САЩ

15:25 | 09.08.18 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руските финансови пазари се сринаха в четвъртък, след като САЩ обявиха късно снощи нови санкции срещу Русия заради отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания, предаде Ройтерс. Те доведоха руската рубла до най-ниското й ниво спрямо долара от две години.

След първоначален спад вчера, породен от слуховете за нови санкции, окончателното им  обявяване от Вашингтон доведе до силно понижаване на двата основни индекса на Московската борса. Новите мерки ще влязат в сила от 22 август.

Акциите на "Аерофлот" се сринаха с 12,2 процента до 98,15 рубли за акция, акциите на "Банка ВТБ" се понижиха със 7,6 процента до 0,04221 рубли, а обикновените акции на "Сбербанк" - с 5,8 процента до 182,06 рубли за акция. Понижение има и при акциите на "Мечел" - с 5 процента до 86,75 рубли за акция, при холдинга "Ен+" с 4,3 процента до 276 рубли, както и при акциите на "Русал" - с 3,7 процента до 24,04 рубли.

Междувременно Русия заплаши да отговори на новите санкции на САЩ, след като рублата и местните акции поевтиняха, ударени от нарастващото напрежение между двете страни.

Отговорът на Русия идва само няколко дни, след като група от американски сенатори предложи да бъдат наложени „строги санкции“, които засягат закупуването на големия суверенен дълг и големите държавни банки, за да накажат Русия за намесата ѝ в президентските избори в САЩ от 2016 г., съобщава Bloomberg.

Планираните действия оказаха допълнителен натиск върху рублата, тласкайки я до най-ниската ѝ стойност от ноември 2016 г. насам. Руската валута и цената на държавните облигации започнаха да се понижават рано в сряда, тъй като инвеститорите се притесниха от отделен проектозакон, предложен от американски законодатели, който предвижда санкции за намеса при провеждане на избори 

След срещата в Хелзинки от изминалия месец, за която американският президент Доналд Тръмп беше силно критикуван за пропуснатата възможност да попита своя колега Владимир Путин относно предполагаемата руска намеса в резултатите на президентските избори от преди 2 години, Белият дом трябва реши дали да увеличи натиска върху Русия чрез налагане на допълнителни санкции.

„Подобни действия са абсолютно лишени от приятелски тон и трудно могат да бъдат определени като нещо конструктивно“, смята говорителят на Кремъл Димитрий Песков.

Последните санкции, наложени от САЩ, са по силата на Закона за контрол и унищожаване на химически и биологични оръжия от 1991 г., който налага наказание на страни, които използват химически оръжия в нарушение на международните правила.

Първата вълна от нови санкции ще влезе в сила на 22 август.  Целта им е да ограничат експорта на американски стоки и технологии към Русия като от Вашингтон заявиха, че това ще блокира стотици милиони долари от общия износ.

Дерогация може да има единствено при космическите полети и при чуждестранните асистенции между двете страни.

Отговорът на Русия беше предизвикателен, но показва, че страната ще изчака разкриването на подробностите около плановете на САЩ.

rubla rubla

Налагането на нови ограничения може да се сравни с „поведение на полицейска държава“, казва Константин Косачов, председател на комисията за международни отношения към горната камара на парламента.

Според руски източници Москва може да отговори на санкциите, като наложи свои ограничения върху търговията със САЩ по силата на закон, приет по-рано тази година. Тези ответни мерки може да включат доставката на ракетни двигатели, необходими на САЩ за космическите полети.

„Законът позволява на правителството да предприеме съответните ответни мерки, които ще са подходящи за случая“, смята Димитрий Мезенцев, председател на комисията по икономическа политика км горната камара на парламента, като добави: „Руската икономика е достатъчно голяма и стабилна, за да не се плашим от подобни стъпки“.

Добавените санкции от страна на САЩ биха могли да включат ограничаване на дипломатически отношения, забрана за внос на руски гориво и износ на всякакви други стоки и технологии, без да се включват селскостопански продукти, както и лимити по кредити от американски банки.

През март САЩ експулсира 60 руски дипломати като част от съвместния отговор с Великобритания на убийството на Сергей и Юлия Скрипал. Тогава Русия отговори с реципрочни мерки, принуждавайки на 60 американски дипломата да напусната страната.

Администрацията на британския министър-председател Тереза Мей пък се обяви в подкрепа на американските санкции срещу Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 18 rate down comment 13
Lucifer
преди 5 години
Краварите са неконкурентни и на света му писна от гнусните им номера....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 20 rate down comment 9
Lucifer
преди 5 години
Германия с гущери ли си плаща руския газ или с ?, китайците с гущери ли ще плащат или с юани за руския газ (вече имат споразумение), иран отдавна се разплащаше със злато за продадения петрол на китай! При търговска война сами срещу целия свят кой луд ще им играе по гайдата на наглите кравари с виртуалните им $ ????....всичко е до време....не мисли като римлянин....именно тая перспектива ги влудява до истерията с мита и др.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 2
грифин
преди 5 години
Съжалявам за техническия гаф. Нещо се бъгна :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 7
грифин
преди 5 години
Като чета матросовците и все се саещам за оня виц, дето- ...... да се застрелят 10000 евреи един слон.- ама слона защо??скачат за санкциите, пък никога не се сещат за причините.....така е, в къщата на обесеният не се говори за въже!ска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 5
грифин
преди 5 години
Като чета матросовците и все се саещам за оня виц, дето- ...... да се застрелят 10000 евреи един слон.- ама слона защо??ска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 3
грифин
преди 5 години
Като чета матросовците и все се саещам за оня виц, дето- ...... да се застрелят 10000 евреи един слон.- ама слона защо??ска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 13
data
преди 5 години
Абе че Доналд че не е Обонго е ясно , ама много ми прилича на Рейгън и ако съм прав другаря Путин не го чака нищо хубо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 14 rate down comment 6
abdul
преди 5 години
доналд не е обама, путин не е елцин, а годината не е '91ва.демократите ще се самоизядат отвътре този път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 9
data
преди 5 години
И сега е добре да си отговориш на сеплият question - след като ги има всите тия готини алтернативи Оти повечето продължават да търгуват с гущерО ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 12
khao
преди 5 години
до кога ли ще се биеш с цялата червена армия преди да ти писне :):):)Абсолютно прав си че новите технологии и неща идват на 80% от сащ и едни 20% за нас и японците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още