IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Градус вече се търгуват с 5,3% загуба за участвалите в IPO-то

На четвъртият ден от свободната търговия цената падна под 1,8 лв., каквато беше при предлагането

19:39 | 09.08.18 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Акциите на Градус вече се търгуват с 5,3% загуба за участвалите в IPO-то

Акциите на Градус АД вече се търгуват с 5,3% загуба за участвалите в IPO-то на 18 и 19 юни 2018 г., като днес последната сделка беше при 1,705 лв. за ценна книга.

IPO-то беше при 1,8 лв. преди два месеца. Оборотът днес бе за общо 43 976 лв. при средна цена 1,74 лв.

От една страна в целия свят след IPO цената „тества“ стойността при предлагането, от друга страна е хубаво в бъдеще цената да се възстанови, за да не бъдат разочаровани за пореден път вложителите в български акции, а в това предлагане те бяха 1 130. Причина за повишение може да бъдат покупки от Expat SOFIX ETF през март 2019 г., когато има вероятност Градус АД да влезе в SOFIX или на база надхвърлящи инвеститорските очаквания отчети на дружеството.

Днешният оборот на БФБ-София възлезе на 1,5 млн. лв. в 204 сделки. Основната част от оборота, или 1,02 млн. лв., бе с акциите на „235 Холдингс“ АД, а останалият - с Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (78,8 хил. лв.), Градус АД (44 хил. лв.), Софарма Трейдинг АД (43,5 хил. лв.), Адванс Терафонд АДСИЦ (25 хил. лв.) и други.

Имаше и сделка с облигации на Хипокредит АД за 109 хил. лв.

С най-голям брой сделки днес бяха Градус АД с 28, следвана от Софарма Трейдинг АД с 26, Първа инвестиционна банка с 18, Адванс Терафонд АДСИЦ с 12, с по 11са М+С Хидравлик и Елана Агрокредит и други.

SOFIX отчете ръст с 0,2% до 641,76 пункта. Най-силен ръст, или с 3,15% до 1,8 лв., имаше при Доверие обединен холдинг АД, вероятно поради новината, че поема контрола над магазините Mr. Bricolage в България.

Със силен ръст от 2,82% до 36,4 лв. бе Холдинг Варна АД, както и ЦКБ с павишение от 1,69% до 1,81 лв.

Спадове имаше при Еврохолд България АД с 1,2% до 1,64 лв., при Адванс Терафонд АДСИЦ с 0,96% до 2,07 лв. и при Химимпорт АД с 0,46% до 2,18 лв.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Градус АД(GR6)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 0
LaCosta
преди 5 години
Едни обещават бурен ръст, други - голям дивидент. Нещата изглеждат много различни - едните са бурно растяща компания, другите - много печеливша, но по-опитните на борсата вече са разбрали, че напоследък всички тези кандидати за нашите "инвестиции" си приличат по едно - преди да получат парите ни, обещават каква супер компания ни предлагат и колко много ще спечелим, но след това реалностите се оказват други. В тази хранителна верига ние сме в основата. Алтерко съвсем случайно ги намесих. Те вероятно са само едни от многото подобни.Защо смяташ, че собствениците на Градус толкова държаха заедно с всяка акция от увеличението на капитала да продадат и по една стара? Може би защото са силно убедени, че дружеството ще направи по 14 ст печалба на акция и 90% от тях ще бъдат раздадени като дивидент?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
nikolait
преди 5 години
Не може да се сравняват двете компании. По принцип, при Градус не може да се очаква голям прираст на капитала(дори дългосрочно). Основния интерес към подобни акции обикновено е заради дивидента. Докато Алтерко е друга бира и там всеки инвеститор очаква бум в цената(а не дивидент). Много са различни нещата. И стават по-видими при възходящ пазар, сега всичко е ГОРЕ-ДОЛУ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
gmgoiko
преди 5 години
Все пак е добре, че има сделки, нали от дружеството са се прицелили в Софикс, който е в паника или му трябват средстава да продава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
LaCosta
преди 5 години
Дивидентът на Градус как го виждаш? По-голям или по-малък от този на Алтерко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
bvg
преди 5 години
Едва ли има изненадани от този факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
nikolait
преди 5 години
Пазарът като цяло подценява повечето акции и е нормално да тества дъно, но тук е по-скоро спекулативно. Плашат зайците, за да може преди дивидент да продават скъпо. Всъщност, това е добро, защото показва, че на БФБ има доста добри играчи и търговци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
doba
преди 5 години
Мале, мале, мале.Акулите въртят кръгчета?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още