IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветник на Путин предлага по-високи данъци за минните компании

Те могат да донесат допълнителни 7,5 млрд. долара на година

22:31 | 09.08.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Висш икономически съветник на руския президент Владимир Путин предложи повишаване на данъците върху минните компании, включително MMC Norilsk PJSC и Alrosa PJSC, които са сред най-големите производители на никел и диаманти, предава Bloomberg.

Необходими са допълнителни бюджетни средства, за да помогнат за изпълнението на обещанията на Путин за повишаване на разходите след преизбирането му тази пролет, става ясно от писмо, адресирано до руския президент и изпратено от Андрей Белоусов, един от водещите икономически съветници в Кремъл.

Предложеният данък може да донесе до 500 млрд. рубли (7,5 млрд. долара) на година, казва се в писмото. Сумата е изчислена въз основа на печалбите на компаниите от 2017 г. Данъкът ще засегне и производителите на химически вещества и изкуствени торове, става ясно от писмото.

Минните и другите компании извън енергийния сектор се възползваха от ралито на цените на горивата и спада на стойността на рублата, но не плащат данъци върху „прекомерните си приходи“, казва се в писмото, с което Bloomberg News разполага.

За момента няма индикации, че Путин е дал инструкции на правителството да предприеме действия по предложението. Приближени до металургичните и минните компании изразяват надежда да бъде предотвратено голямо повишаване на данъците.

Подписът на руският президент върху писмото датира от 28 юли, преди притесненията около нови американски санкции да тласнат рублата и руските пазари рязко надолу. Но руските минни компании се възползват от слабата рубла, тъй като продават голяма част от произведената си продукция на международни пазари в долари, а в същото време разходите им са в рубли.

Руските енергийни гиганти, които са ключов източник на приходи за правителството, отдавна лобират за по-високи данъци за други сектори, особено минния и металургичния. Компаниите в тези индустрии до момента блокираха тези усилия, заявявайки, че бизнесът им не трябва да бъде облаган с толкова високи данъци като изключително доходоносните петролни и газови компании.

Според писмото Norisk Nickel, Alrosa и петрохимическата компания Sibur Holding PJSC може да плащат най-висок данък.

В списъка има някои забележителни отсъствия. United Co. Rusal, която изнемогва под тежестта на американските санкции, не е назована, нито пък компанията за добив на ценни метали Polymetal International и компанията за изкуствени торове Eurochem Group AG.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 5 години
Нима великата *** има нужда от пари, хехехех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още