IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поне 26 нови лица са вложили пари в "Градус" АД в първите два дни на търговия

Така общият брой на акционерите е нараснал до 1156

11:16 | 10.08.18 г. 2
<p>
	Ангел Ангелов, главен изпълнителен директор на &quot;Градус&quot; АД (втори от ляво), и финансовият директор Георги Бабев (в средата).&nbsp;<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Ангел Ангелов, главен изпълнителен директор на "Градус" АД (втори от ляво), и финансовият директор Георги Бабев (в средата). Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Производителят на пилешко месо "Градус" АД е продължил да увеличава броя акционери в първите два дни от борсовата си търговия, като в понеделник (6 август) те са нараснали до 1143, а във вторник (7 август) до 1156 спрямо 1130 след IPO-то от юни.

Данните са изчислени от Investor.bg на база информация от Централен депозитар.

Нетното увеличение с 26 лица индикира (случайно или не по 13 във всеки от дните), че покупки са направили дори повече лица, защото може би някой от 1130-те акционера в началото на свободната търговия е продал своите акции.

Това означава, че е имало нови желаещи да купят от акциите на "Градус" АД, след като са пропуснали на 18 и 19 юни 2018 г. и са бързали да направят това на 6 и 7 август Разбира се, има и опцията това да са доверители на някои инвестиционен посредник, който им е закупил акциите и мениджърското решение да е взето от едно място.

Както Investor.bg вече писа, акциите в първия ден се търгуваха над цената на IPO-то от 1,8 лв., като бяха между 1,815 лв. и 1,85 лв. за ценна книга. Вторият ден (7 август) цената отново беше над тази от IPO-то, или между 1,82 лв. и 1,84 лв. Третият ден (8 август) тя падна до 1,8 лв., а вчера до 1,705 лв., което сочи понижение от 5,3%.

Тъй като прехвърлянето на собствеността (процес известен като сетълмент в професионалните среди) отнема 2 дни, няма данни с колко са се променили акционерите на 9-ти и 10-ти август. Но вероятно импулсът от желаещи да купят акции, но пропуснали възможността на 18 и 19 юни, е отслабнал и вчера цената се понижи с 5,3%.

Оборотът през 4-те дни беше съответно 722 хил. лв. на 6 август, 21 хил. лв. на 7 август (въпреки това акционерите се увеличават с 13 лица или по 1 600 лв. на купувач), 23 хил. лв. на 8 август и увеличение на оборота до 44 хил. лв. на 9 август. Това увеличение на оборота обаче доведе до спада в цената.

Изключително любопитно би било да се разбере кой е готов на загуба от 5,3% за два месеца, какво го е накарало да продава на загуба, въпреки че всеки участник на капиталовите пазари трябва да е готов да чака дълго. Но за съжаление борсовата търговия е анонимна и няма да разберем.

Не може да не отбележим и факта, че нивото от 1,8 лв. не се оказа сериозна съпротива и вчера нямаше нито една сделка на тази цена, а търговията започна със сделка на 1,79 лв.  Традиционно пазарните участници приемат цената от IPO-то като доста важна и би трябвало да има повече интерес към нея.

В края на борсовата сесия вчера остана предлагане на цена от 1,765 лв., тоест някой е готов на загуба от 1,9% при тази цена.

При всички случаи "Градус" АД донесе интересна ценова динамика само за 4 дни на търговия в широк спред между 1,705 и 1,85 лв. или 7,8%.

Свързани компании:

Градус АД(GR6)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 5 години
"...Изключително любопитно би било да се разбере кой е готов на загуба от 5,3% за два месеца, какво го е накарало да продава на загуба..."?Ами, Марияне, чисто теоретично това би могъл да е някой по-прозорлив от нас, който така ограничава загубата си, за да не стане по-голяма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
Императорът
преди 5 години
Мале-е-е-е-е, то страшна работа, бе - голяма инвеститорска активност, голямо нещо !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още