IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мотоциклетите на Harley-Davidson вече спират сами

Системата се състои от сензори и датчици, монтирани в кормилото, седалката и каската на байкъра

23:52 | 09.08.18 г.
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Новите автомобили отдавна се предлагат със система за автоматично спиране. Американската компания Harley-Davidson обаче въведе такава и за своите мотоциклети, съобщиха западните издания.

Системата е проектирана за аварийни ситуации, за да се избегне сблъсък. Ако обаче при автомобилите тя работи много просто, за мотоциклети всичко е малко по-сложно. Всеки мотоциклетист, който не очаква спиране, може да пострада в резултат на автоматично спиране.

За изобретяването на систевата, която ще осигури безопасността както на самия мотоциклетист, така и на останалите участници в движението, Harley-Davidson използва класически набор от сензори и радари. Такива датчици са монтирани в двете дръжки на корлимото, на седалката и в каската на мотоциклетиста, така че блокът за управление да оцени не само ситуацията на пътя, но и готовността на байкъра да спре.

Инженерите на компанията уточняват, че автоматичната спирачна система ще предупреждава мотоциклетиста със звук и вибрации при риск от загуба на равновесие. Ако байкърът пренебрегне тези сигнали, ще бъде приложена аварийна спирачка с увеличаване на усилието. 

Още новини от света на автомобилите четете в Automedia.bg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още