IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС изхарчи огромни суми за сближаването на континента. Напразно

Някои от най-големите получатели на финансови помощи сега са развъдници на много недоволство, което води до разединяване на блока

08:18 | 10.08.18 г. 26
Автор - снимка
Създател
<p>
	Полски десни националисти. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Полски десни националисти. Снимка: архив Ройтерс

Европейският съюз е похарчил досега почти 1 трилион долара, за да обедини и сближи континента, като финансира магистрали и влакове на места, където някога имаше само чакълести пътеки. В сегашни долари сумата е повече от осем пъти по-висока от плана „Маршал“, който възстанови Европа след Втората световна война. ЕС купи летища и мостове, трамваи и басейни. Ремонтирани са замъци и средновековни църкви.

Но ЕС не успя да купи любов, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

За притеснение на европейските лидери едни от най-големите получатели на финансиране сега са развъдници на недоволство, препълнени с гласоподаватели, опустошени от културния и политически натиск и заплашващи сближаването на блока.

Реконструирана детска градина в Лапи, Полша, се намира в близост до светлосин билборд с надпис „Финансирано от Европейския съюз". ЕС финансира една пета от бюджета на Лапи, подобрява канализационната му система и изгражда офис комплекс за стартиращи фирми. В същото време местните власти подкрепят най-вече полската управляваща националистическа партия, според която ЕС има предимство над полския суверенитет, като не мисли за  поляците и заплашва религиозните ценности на страната.

"Трябва да има уважение", казва кметът на Лапи Урсула Яблонска, седнала в кабинета си между флаг на ЕС и разпятие. Ако Полша проведе референдум, подобен на този за Brexit, Яблонска не е сигурна как ще гласува. „Трябва да взема предвид националните ни ценности", пояснява тя.

От 1970 г. насам ЕС прехвърля богатството си извън границите си в мащаб, който рядко се е срещал дотогава, по програми, наречени понастоящем „финансиране на сближаването". Между 2000 и 2020 г. ЕС е напът да изхарчи около 858 милиарда евро за нуждаещите се региони или страни, избрани, защото тяхната икономическа продукция на глава от населението е под 90% от средното за ЕС ниво.

Недоволството произтича отчасти от икономическата криза, която това финансиране не може да успокои, като се има предвид, че парите се разпределят между 28-те държави членки на ЕС. Във всичко това се намесват и по-спорни дебати като тези по въпросите за суверенитета, културната идентичност и уважението. Те се простират от малките градове в най-богатите държави в Европа, включително Великобритания и Франция, до затрудняващи се региони в бързорастящи посткомунистически икономики, като Полша и Унгария.

Много от тях са амбивалентни по отношение на строителните проекти и предпазливи по отношение на придружаващите ги условия.

Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 19 rate down comment 13
BobbyM
преди 5 години
И какво е 1 трилион - нищо 5 процента от БВП на съюза за една година дадени за период от 30 години. В замяна източна европа загуби 20% от работоспособно си население - перфектно обучени бели хора в развета на силите си които замаскираха демографския срив в ес за цели 30 години. Западна европа получи и пълен достъп до активите и пазарите и изкупи всичко на безценица. Членството на БГ в ЕС до момента е най скъпо струващата национална катастрофа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 8
neverland
преди 5 години
Стига с тази робска психика :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 2
Pachanga
преди 5 години
Аз предпочитам да работя за тях - плащат повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 5
osoitza
преди 5 години
Статията е само едната страна нам оментата.Това с което си плаща източна европа е Човешкия капитал. Релано свободното движение на хора решава частично проблема на германските индустрилаци. Другото с което си плаща източна европа и собено България а вероятнои Полша че на практика ние работим за тях. Така наречениете инвеститори се възползват от това че работната ръка тук е евтина а могат без проблемно да сиизнасят на запад продукцията.И на трето но не последно място Ние вече сме клиенти на тяхната продукция. Една бедна източна европа неможе да си позволява новри германски коли и машини като цяло. Днес обаче все опевече хора в Източна Европа си купуват чисто нови коли , много от които са на европейски марки .....Да не забравяме че от тези 890 милиарда някаква значителна част е и вноската на въпросните държави в бюджета на ЕС. Да може би са 30 -40% в момента , но все повече .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 1
Грую Груев
преди 5 години
Сами се заливат, защото са с промити мозъци и не могат да кажат не, както ние сме с промити мозъци и все чакаме някой да ни оправя - Дядо Иван, царя, БХ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 1
khao
преди 5 години
еми те сами се заливат ... сами си го правят, аз поне не ги жаля. Работил съм в немска фирма, чак много работни не са (е по работни са от испанците де). но и проблема е доста по комплексен от изложеното в тая статия ... поне според мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 4
michaelis12
преди 5 години
харчи да ама за общински жилища на таквиз кат Мария Гаргамел и за фалшиви служби с фалшиви новини дет пускате всеки ден ..... да верно тия пари са напразно .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 4
Грую Груев
преди 5 години
И двамата сте прави, то в това е и трагедията на ЕС - едните са научени да бачкат, а ако надигнат глас за права, им казват, че са нацисти и ги заливат с емигранти за по-сигурно. Другите са свикнали на сиртаки и маняна, и като им резнеш кредитите, почват да се бунтуват и да викат, че ЕС бил гаден, забравяйки га ядоха кифтетата. Такава система е обречена на разпад, а смешното е, че сами си я създадоха и си вкараха таралеж в гащите.П.С. Отряза ми контара нещо, но това е *** все пак, така че сме свикнали :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 5 години
юнак вино пие, балък лозе копа ... хахахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
neverland
преди 5 години
Е явно трябва още малко да се напъне Гюнтер, да се труди по-усърдно,че още съм гладен.Добре, че са кротки като овце и послушни като бити кучетата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още