IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС изхарчи огромни суми за сближаването на континента. Напразно

Някои от най-големите получатели на финансови помощи сега са развъдници на много недоволство, което води до разединяване на блока

08:18 | 10.08.18 г. 26
Автор - снимка
Създател
<p>
	Полски десни националисти. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Полски десни националисти. Снимка: архив Ройтерс

Европейският съюз е похарчил досега почти 1 трилион долара, за да обедини и сближи континента, като финансира магистрали и влакове на места, където някога имаше само чакълести пътеки. В сегашни долари сумата е повече от осем пъти по-висока от плана „Маршал“, който възстанови Европа след Втората световна война. ЕС купи летища и мостове, трамваи и басейни. Ремонтирани са замъци и средновековни църкви.

Но ЕС не успя да купи любов, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

За притеснение на европейските лидери едни от най-големите получатели на финансиране сега са развъдници на недоволство, препълнени с гласоподаватели, опустошени от културния и политически натиск и заплашващи сближаването на блока.

Реконструирана детска градина в Лапи, Полша, се намира в близост до светлосин билборд с надпис „Финансирано от Европейския съюз". ЕС финансира една пета от бюджета на Лапи, подобрява канализационната му система и изгражда офис комплекс за стартиращи фирми. В същото време местните власти подкрепят най-вече полската управляваща националистическа партия, според която ЕС има предимство над полския суверенитет, като не мисли за  поляците и заплашва религиозните ценности на страната.

"Трябва да има уважение", казва кметът на Лапи Урсула Яблонска, седнала в кабинета си между флаг на ЕС и разпятие. Ако Полша проведе референдум, подобен на този за Brexit, Яблонска не е сигурна как ще гласува. „Трябва да взема предвид националните ни ценности", пояснява тя.

От 1970 г. насам ЕС прехвърля богатството си извън границите си в мащаб, който рядко се е срещал дотогава, по програми, наречени понастоящем „финансиране на сближаването". Между 2000 и 2020 г. ЕС е напът да изхарчи около 858 милиарда евро за нуждаещите се региони или страни, избрани, защото тяхната икономическа продукция на глава от населението е под 90% от средното за ЕС ниво.

Недоволството произтича отчасти от икономическата криза, която това финансиране не може да успокои, като се има предвид, че парите се разпределят между 28-те държави членки на ЕС. Във всичко това се намесват и по-спорни дебати като тези по въпросите за суверенитета, културната идентичност и уважението. Те се простират от малките градове в най-богатите държави в Европа, включително Великобритания и Франция, до затрудняващи се региони в бързорастящи посткомунистически икономики, като Полша и Унгария.

Много от тях са амбивалентни по отношение на строителните проекти и предпазливи по отношение на придружаващите ги условия.

Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 10 rate down comment 0
abdul
преди 5 години
а пък на югоизточните хич не им пука, дори да е на кредит.лудува ли лудува.Който може - бачка, който има - дава. Социализъм в чист вид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 11
Грую Груев
преди 5 години
Хубава статия, но нищонеказваща, защото не е политически коректно да се каже. А истината е една - ЕС представлява впрягане на силите на немския народ, за да храни останала *** по южните и източните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
neverland
преди 5 години
Верно е! Което си е така, си е така. Щом го има като възможност...що да не :)Хората са го изпяли още на времето-"Любовта с пари не се купува, кара то сърцето да лудува..." :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 7
abdul
преди 5 години
Храни куче.. но пък не е луд тоя дето яде баницата, нале?Имали са пари бол - дали са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
neverland
преди 5 години
Направо си е храни куче да те лае. Неблагодарници! Като всеки клуб, съюз, организация, която е съществувала някъде и ще съществува, членуващите в тях получават дадена "облага", но и плащат дадена "цена" и винаги има някой печеливш в цялата история. Така е било от време оно и така ще бъде. Няма място за драми, просто е въпрос на аритметика да се претеглят "разходите" и "ползите" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 1
dr.5rov
преди 5 години
ЕС изхарчи огромни суми за сближаването на континента. Напразно --------Как ще е напразно. Това е още едно солидно доказателство за вярността на разни поговорки като : Няма безплатен обяд, Храни куче да те лае и т.н. Зависи от това, кой от коя страна гледа на нещата. Аз не разбрах какво иска да каже тази статия. Промъква се някъде в подтекста, че "ние помагаме и полагаме грижи за тях, а те са неблагодарни и непослушни".ЕС (хората в ЕС) сега навлезе и преминава през етап на освобождаване от илюзиите. Ще мине време. Какво ще се получи накрая, може само да гадаем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още