IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Япония се завърна към стабилен растеж

Според икономистите това е тенденция, която вероятно ще продължи заради по-високото заплащане и потребителски разходи

09:46 | 10.08.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Япония се завръща към стабилния растеж през тримесечието от април до юни – тенденция, която според икономистите вероятно ще продължи заради по-високите заплащания и потребителски разходи, освен ако търговските конфликти със САЩ не се влошат, коментира Wall Street Journal.

Третата по големина икономика в света се е разширила с годишен темп от 1,9% през второто тримесечие на 2018 г. след ревизираните данни за свиване от 0,9% през първите три месеца, сложили край на 28-годишната серия от икономически растеж.

Новите данни потвърждават, че свиването „не е било нищо повече от временно отслабване, а не сигнал за повратна точка в бизнес цикъла“, заяви анализаторът на Barclays Тецуфуми Ямакава.

Откакто пое поста през декември 2012 г., министър-председателят Шиндзо Абе посочва ръста на брутния вътрешен продукт като едно от най-големите си постижения. Очаква се той да спечели отново изборите през следващия месец за нов тригодишен мандат като лидер на управляващата Либерално-демократична партия, което ще му позволи да остане премиер.

Според анализаторите местното търсене вероятно ще продължи да стимулира икономиката, ако няма лоши новини извън страната.

Частното потребление, което формира почти 60% от БВП, е нараснало с 0,7% през второто тримесечие, след като временният натиск, натежал върху разходите по-рано тази година, включително по-високите цени за свежите продукти и силните снеговалежи, са отпаднали като причина.

„Очаква се твърдата възходяща тенденция при заплащането да подкрепи потребителските разходи, след като летните бонуси се увеличиха значително заради стабилните корпоративни отчети“, коментира икономистът на Societe Generale Такуджи Аида.

Номиналното заплащане на служителите удари рекорд през второто тримесечие, нараствайки с 4,3% на годишна база, а капиталовите разходи се повишиха с 1,3%. Компаниите инвестират по-активно в технологии за пестене на труда, опитвайки се да се справят с най-стегнатия трудов пазар от десетилетия.

Данните от петък обаче показаха, че по-високите разходи за труд засега не оказват ценови натиск. Дефлаторът на БВП, който е показател за инфлацията, се е забавил до 0,1% от 0,5% през предишните три месеца.

Това предполага, че Японската централна банка остава доста зад инфлационната цел от 2%. Миналата седмица централната банка коригира своята ултрахлабава парична политика, за да продължи по-дълго.

Износът, който е двигател на японската икономика, се е увеличил с 0,2% през периода април-юни на годишна база. Това е под растежа от около 2% през първото полугодие на 2017 г., а според икономистите мудният износ може да ограничи растежа.

По-голяма заплаха идва от администрацията на Тръмп, която проучва налагането на мита от 25% върху автомобилите и автомобилните части. Икономистът в SMBC Nikko Securities Йошимаса Маруяма коментира, че неотдавнашното търговско примирие, постигнато между президента Тръмп с Европейския съюз, предполага, че САЩ може да се въздържат от тарифи, но това все пак "остава най-големият рисков фактор" за Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още