IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: На петролните пазари се задава буря

В момента преживяваме период на затишие, който обаче може да бъде прекратен още тази година

12:27 | 10.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролните пазари навлязоха в кратък период на затишие, но може да се окаже, че се задава буря по-късно през годината, когато в обхвата на американските санкции срещу Иран влезе износа на „черно злато“, посочват от Международната агенция по енергетика (МАЕ).

„Скорошното охлаждане на пазара на фона на облекчаването на краткосрочното напрежение около доставките, сегашните по-ниски цени и по-слабия ръст на търсене може да не продължи дълго“, заявиха от МАЕ в месечния си доклад, цитиран от Ройтерс.

Цените на петрола отбелязаха значителен ръст до почти 80 долара за барел по-рано тази година, достигайки до най-високите си стойности от 2014 г. насам заради притеснения за недостиг на доставките. Те обаче се понижиха през последните седмици, след като Либия успя да си възстанови част от съкратеното производство, а от Вашингтон намекнаха, че могат да направят някои изключения за купувачите в Азия от санкциите срещу иранския петрол.

Въпреки това обаче САЩ посочиха, че все още искат да принудят иранските потребители на петрол да спрат напълно покупките си в дългосрочен план.

Иран е третият по големина производител в ОПЕК с производство от около 4 млн. барела дневно или 4% от световните доставки.

„С влизането в сила на петролните санкции срещу Иран – и може би в комбинация с производствени проблеми на други места, поддържането на световните доставки може да бъде голямо предизвикателство и ще е за сметка на поддържането на адекватен резервен капацитет“, посочват още от МАЕ.

Саудитска Арабия – един от основните регионални противници на Иран, вече предложи да намеси, за да не се допусне евентуален недостиг. Рияд произвежда около 10,4 млрд. барела дневно и на теория може да увеличи производството си до над 12 млрд. барела на ден.

Подобен ход обаче на практика ще елиминира световните резерви, компенсиращи евентуални затруднения на някои от производителите, както наскоро тези в Либия, Венецуела и Нигерия.

„В такъв момент пазарната перспектива би могла да стане не толкова спокойна, колкото е в момента“, заявиха от организацията.

МАЕ запази прогнозата си за ръст на търсенето през 2018 г. на 1,4 млн. барела дневно, но увеличи очакванията за 2019 г. с около 110 000 барела дневно до 1,49 млн.барела дневно.

„Друг фактор, който трябва да бъде взет предвид, е това, че търговското напрежение може да ескалира и да доведе до по-бавен икономически ръст и оттам до по-ниско търсене на петрол“, посочват от МАЕ, имайки предвид търговския спор между САЩ и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още