IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика губи инерция през юни

Независимо от това данните за второто тримесечие показват ускорение

12:49 | 10.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британската икономика показва признаци на ускорение през второто тримесечие на годината, след като студената зима стана причина за известно забавяне през предходните три месеца. Въпреки това обаче резултатите за юни отчитат загуба на инерция.

Брутният вътрешен продукт в страната (БВП) е нараснал с 0,4% за периода от април до юни – в унисон с прогнозите на допитани от Ройтерс икономисти, съобщи британската Национална статистическа служба.

Икономиката на Великобритания се забави след референдума за излизането на страната от Европейския съюз през 2016 г. и се очаква да продължи разширяването си с по-бавно темпо в сравнение с повечето други развити икономики.

Данните за тримесечието по всяка вероятност ще потвърдят решението на Английската централна банка (АЦБ) от миналата седмица за увеличаване на лихвените проценти до нов рекорден ръст след финансовата криза от 0,75%.

„Икономиката се ускори малко през второто тримесечие, като и продажбите на дребно, и строителството бяха подпомогнати от хубавото време след последиците от снега по-рано през годината“, заяви статистикът на службата Роб Кент-Смит.

Въпреки това обаче производственият сектор продължава да изостава от най-високата си точка в края на миналата година, а основният растеж остава скромен спрямо историческите стандарти, заяви още той.

През юни икономиката на страната е нараснала с 0,1%, след като отбеляза 0,3% ръст през май. Стойностите са под прогнозите на Ройтерс за увеличение от 0,2%.

По-доброто представяне през второто тримесечие е продиктувано основно от сектора на услугите, посочват още от статистическата служба.

Тримесечният ръст за периода април-юни в разходите за домакинства се ускорява леко до 0,3% от 0,2% за предходния период, но остава само 1,1% по-нагоре в сравнение с предходната година – най-слабото годишно увеличение от началото на 2012 г. насам.

Спрямо 2017 г. икономиката нараства с 1,3% през второто тримесечие – съвсем малко над най-ниската си стойност за почти шест години, която бе достигната през първите три месеца на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още