IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на Sports Direct спасява магазините House of Fraser

Британският милиардер Майк Ашли придобива веригата за 115 млн. долара

15:28 | 10.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският милиардер Майк Ашли се захвана със спасяването на британската верига магазини House of Fraser Ltd., като я придобива за 90 млн. паунда (115 млн. долара). 

Sports Direct International Plc  на Ашли подписа договор да придобие всички британски магазини на 169-годишния търговец на дребно, както и марката и инвентара, се казва в изявление на компанията, цитирано от Bloomberg. Този ход се случва, след като по-рано в петък House of Fraser потърси защита от кредиторите, заявявайки, че разговорите с потенциални спасители не са достигнали до решение за погасяване на кредитите. 

Споразумението предотвратява нова тъмна глава за изпадналата в криза британска търговия на дребно след неуспеха на редица вериги, като например Maplin Electronics, британското поделение на Toys “R” Us и оператора на магазините BHS. Веригите страдат от натиска на онлайн търговци като Amazon.com Inc. и нарастването на разходите, произтичащи от общата слабост на паунда заради Brexit.

Търговци на дребно, като House of Fraser, бяха засегнати особено силно, докато конкурентите Debenhams Plc и Marks & Spencer Group Plc свиват търговските си площи на фона на по-бавния ръст на онлайн бизнеса. Повече от една четвърт от най-големите универсални магазини на Великобритания са били затворени от 2010 г. насам, показват данни на консултантската компания Altus Group, цитирани от Bloomberg.  House House

Сделката разширява търговската империя на Ашли, която включва и дял в Debenhams.

Ашли, милиардер, който е собственик на футболния клуб "Нюкасъл Юнайтед", е колоритна фигура в бранша, описвайки се през миналата година в свидетелски показания в съдебната зала като "почитател на чашката", склонен към излизания в късните вечери. Sports Direct също се сблъска с трудности и бе подложена на проверки за условията на труд от законодателите на Великобритания.

Ашли бе един от поне четири варианта за спасяването на магазините, след като китайската C.banner International Holdings Ltd. обяви плановете си да купи мажоритарен дял. В опит да предотврати срива през февруари веригата обяви плановете си да закрие повече от половината от 59-те си магазина в Обединеното кралство и Ирландия, предизвиквайки протести от страна на някои наемодатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още