IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десетки обменни бюра в Истанбул са затворени

Работещите валутни офиси обменят само до по 100 долара заради дефицит на валута

14:49 | 10.08.18 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Чуждестранен турист брои парите си в чейндж бюро в турската столица. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Чуждестранен турист брои парите си в чейндж бюро в турската столица. Снимка: Ройтерс

Десетки обменни бюра за валута в мегаполиса Истанбул затвориха врати днес, а онези, които останаха отворени, обменят само до по 100 долара, тъй като валутата свършва.

Турция осъмна с нов шок на валутите. Доларът само за една нощ от около 5,50 турски лири достигна курс 6,50 турски лири за един долар в разстояние само на няколко часа. Подобно нещо отдавна не се е случвало в Турция, предава Нахиде Дениз за БТА. 

Приключилите без успех преговори на турската делегация с американската страна "подлудиха" долара.

Още щом стана известно, че турската делегация се връща с празни ръце от САЩ, котировките стремително скочиха и турската лира се срина буквално за часове, а финансовите пазари изпаднаха в колапс.

По всяка вероятност сривът на турската лира ще продължи, тъй като засега Анкара отказва да предаде на Вашингтон американския пастор Андрю Брънсън, който е под домашен арест в Измир.

Турската страна обвързва случая на пастора с искане за екстрадиране от американска страна на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен, който живее в щата Пенсилвания. Гюлен е смятан от Анкара за организатор на осуетения опит за преврат от 15 юли преди две години и Турция много пъти прави постъпки пред Вашитгтон да й бъде предаден, което американската страна отказва.

"Дайте ни Гюлен и ще ви върнем пастора" e позицията на Анкара, отбелязват анализатори. В същото време те посочват, че администрацията на Тръмп е решена да продължи санкциите срещу Анкара.

Засега никой не се ангажира да прогнозира доколко ще продължи сривът на турската валута. Малка е вероятността пазарът на валутите да се стабилизира в краткосрочен план. 

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 2
Pyramid
преди 5 години
Тпва е така но, е време медията да си поправи и софтуерната система, че много бъгава бе, много. Така...а, що се отнася до курсовете...сега, турците ще имат по-малко долари както за С-400 (С да не се бърка а Ц), ъака и за хамврикОнски Патриот-и. И, ако се реши, все пак, НЕЩО от рода да се купува, дори финансово, везните клонят все по-на изток. За АЕЦ, ако ше Раша да им го прави - и пари да нямат - чичко Си може да даде. Юани, долари, по кзбор: С едните трябва експанзия да се прави, от другите да се оттърва...Ще даде. И щежстъпи още веднъж на прага на Европата. Ние себежси да оправим, Турция все ще се измъкне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
paco112
преди 5 години
Извинени сте, рядко се случва медията да отговори, затова респект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
mrynmryn
преди 5 години
Да не го мислят, днес е петък, два дни имат да реагират, ако реагират както предната седмица, до края на месеца са милионери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 5 години
Не е гугъл преводача, деректно за БТА от Нахиде Дениз, както сме цитирали. Грешка, която препечатахме в бързината. Извиняваме се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 0
abdul
преди 5 години
Шоуто започва :-).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 0
georgi_shum
преди 5 години
Мда, вече не са шамари, вече си е як кьотек :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 0
paco112
преди 5 години
Свършиха доларите, не лирите. Оправете си гугъл преводача.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още