IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: IT и търговията преобладават при новосъздадените фирми

Строителните филми могат да променят демографията на предприятията, пише в анализа на Адриан Николов

09:00 | 11.08.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Няма две мнения, че икономиката на България, независимо от политическите търкания, се намира в най-добрата си форма от кризата насам. Свидетелство за това са рекордната от началото на прехода заетост, стабилният ръст на заплатите и повишаването на брутния вътрешен продукт. По-встрани от медийното внимание обаче остават данните за създаването, закриването и задържането на фирмите, вероятно отчасти поради чувствително закъснялото им публикуване (данните, които НСИ изнесе наскоро, са към края на 2016 г.). Това пише в анализа на Адриан Николов, експерт в Института за пазарна икономика.

Въпреки това информацията от демографията на предприятията[1] представя интересен ъгъл към анализа на икономиката на страната, най-вече понеже подемът през последните години далеч не е разпределен поравно между малките и големите предприятия, между различните отрасли и различните региони.

Според последните данни броят на активните предприятия в България се е увеличил значително през последните години – от 322 хиляди през 2011 г. до 350 хиляди през 2016 г. Това обаче далеч не е неочаквано, предвид че става дума за период на възраждане на икономическата активност след последната криза[2]. В относително отношение ръстът на активните предприятия към края на 2016 г. е 8,7% спрямо 2011 г. и 2,6% спрямо 2015 г. Важно е да се отбележи, че 2016 г. бележи и най-високият ръст в активните предприятия на годишна база в следкризисния период, което е в унисон с факта, че 2016 г. беше най-силната година за  растежа на българската икономика от кризата насам.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
Не знам дали при изследването е взето предвид, но...Трябва да се отчете, че сигурно 20 % от фирмите, които не са новорегистрирани, но фигурират като активни, всъщност са кухи, неразвиващи дейност, но просто не са закрити от собствениците(защото са фиктивни, защото са починали, защото са забегнали на гурбет...) и прескачат годините и десетилетията формално като "активни","развиващи дейност".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 8
thehappyroger
преди 5 години
След като балончето от заеми, еврофондове и субсидии изгърми до 5 години, разграбената отвсякъде кретено-масоно-милиционеро-мафиото-мутрено-свинска *** ще остане един град смехономика, основно чуждестранни компании, докато им е изгодно, след 2030-та пари за заплати в държавният сектор, за пенсии, за ток, за общ. поръчки, за пътища, за безплатно саниране, за училища, за камери на мвр-то за по 60 000 лв едната, за нови къщи, вили, апартаменти по целият свят, за скъпи коли, екскурзии и вип живот на ромите от поколенията ще ги събирате :) Честита ви радост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още