IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: Няма да се предадем пред икономическите главорези

Нашата отговорност е пред Ахмед, а не пред Ханс или Джордж, твърди турският президент

15:45 | 10.08.18 г. 49
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

За пореден път турският президент Реджеп Тайип Ердоган демонстрира войнствена реторика в дългоочакваното си обръщение към турската нация – първото официално изказване пред обществеността от началото на новите разпродажби на турската валута. Само в днешния ден турската лира временно се обезцени с до 18%, преди да отчете леко възстановяване.

В обръщението, излъчено по канал TRT Haber от град Байбурт, където имаше най-голяма подкрепа за него при изборите от юни, държавният глава отново призова сънародниците си да не се притесняват от затрудненията. По думите му те се дължат на „малки различия в мненията с определени сили, което вреди на техните отношения с Турция до степен, в която възстановяването на връзките е почти невъзможно“. 

Ердоган повтори призива си турците да заменят долари и злато за лири.

"Обменете еврото, доларите и златото, които държите под дюшека, в лири в нашите банки. Това е вътрешна и национална борба", заяви Ердоган в обръщение към своите симпатизанти. В коментара си Bloomberg отбелязва, че опашките пред банки и чейнджбюра в турските градове са по-скоро сигнал за обратното.

„Турция трябва да се защити от икономическата война, пред която е изправена така, както направиха хората през нощта преди две години, когато имаше опасност от държавен преврат“, каза турският лидер, припомняйки събитията от нощта на 15 срещу 16 юли 2016 г.

„Турция работи над алтернативи, като Русия, Китай и Иран и други европекски държави“, каза още Ердоган, но без да дава разяснения какво точно има предвид.

„Обръщам се към лихвените лобита - Турция няма да се предаде пред икономическите главорези“, каза още държавният глава на южната ни съседка.

„Ще продължим да реагираме с ръце, протегнати в знак на приятелство, все пак имаме планове срещу всички възможности, а аз се обръщам към лобитата на лихвените проценти: не разчитайте на големи амбиции, няма да спечелите пари на гърба на тази нация и няма да можете да накарате този народ да коленичи пред вас“, посочи той.

По време на обръщението на Ердоган лирата продължи понижението си, като само по време на речта на президента се обезцени с още около 2%. Със същия темп падна и индексът BIST 100. са са

Тезите на Ердоган не са нови. През май той обвини за спада на лирата „конспирация" на местни и чуждестранни пазарни играчи, които искали да дестабилизират турската икономика. Всъщност по всичко изглежда, че сега той изрисува икономическите проблеми като продължение на неуспешния опит за преврат от 2016 г. Той предпочита турците да се смятат за жертви, а Ердоган - за техен покровител, вместо да отговаря реално за икономическото положение. Обвинявайки, както изглежда, чужденци, че се опитват да навредят на Турция, турският президент каза: "Това ще бъде отговорът на моя народ срещу онези, които водят икономическа война против нас".

Позоваването на Китай, Русия и Иран може да задейства алармата във Вашингтон, коментира Bloomberg. Турция планира да закупи ракети земя-въздух S-400 от Русия, които според НАТО не са конвертируеми със силите на алианса. Турция беше първата страна, посетена от руския президент Владимир Путин след преизбирането му на 18 март. Сътрудничеството между Русия и Турция в областта на ядрената енергетика, тръбопроводите, оръжията и туризма, е на рекордно добро равнище.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

39
rate up comment 3 rate down comment 3
thehappyroger
преди 5 години
Нещо си се объркал, въобще не ми дреме, даже се радвам, аз ви казвам какво предстои, като мнението ми за вас и цивилизацията като цяло, както и за елитите е от нивото ми на съзнание и нещата, които съм видял и разбрал, осъзнал, човекът в момента е (само)ограничен в съзнанието биологичен ***, тази версия на хората няма как да може да съществува повече на тази планета, защото всичко предстои да се промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
Абе, брат, много си изнервен. Що тей? Пий една /съудена/ вода, прАсни една злобарка и мирясвай, пусто. Злодеите с нерви през нета и със заклинания не можеш ги пребори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 8
thehappyroger
преди 5 години
И заговорите и конспирациите ги има, на това е изграден целият кретено-масонски капитализъм, на лъжи, манипулации, лицемерие и дезинформация, затова великата обективна реалност на Космоса следващите години предстои да заличи от съществуването кретено-масонството, егоистичният им капитализъм и цялата бавно развиваща се в съзнанието егоистична, неосъзната цивилизация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 7 rate down comment 1
Fulano
преди 5 години
Не знам защо не изписа целия ми коментар Може би има лимит на редове Исках да кажа за речта на Мадуро, говори в същия стил : заговори конспирация, но пък Ердоган гръмко го подкрепи, Само дето е малко далече да прати войски.То на Ердоган еркеклика му се ограничава до кюрдите, всички помним кризата с Израел заради кораба мави Мармара ако добре си спомням името. To не бяха закани То не бяха заплахи и на финала нищо,що не нападна? Израел му е през два баира!? Отговарям: както казват мои приятели турци щото няма (х)алка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 3
thehappyroger
преди 5 години
Всичко предстои да стане на кретено-масонски капитализъм и аз ви казвах, че колкото по-сантиментално зависими сте към сегашната жалка човешка реалност, толкова по-неприятно ще е да гледате как природата я унищожава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 4
thehappyroger
преди 5 години
Вие още си мислите, че това е някакъв майтап, че тази парадигма предстои да бъде заличена от това, което е обективната реалност на Космоса, която се явява мултиизмерна и квантова, сегашната егоистична парадигма на ограниченият неосъзнат тримерен ум няма как да може да съществува повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 4
thehappyroger
преди 5 години
Няколко хиляди години не може да еволюирате над егоистичният разум, сега природата предстои да ви заличи, ще го забелязвате все повече в реалността си по процесите, които стават с планетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 5
thehappyroger
преди 5 години
Ама и да ми даваш минус от бури, наводнения, пожари и земетресения няма да остане нищо от тази смешна триизмерна култура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 9
thehappyroger
преди 5 години
Следващите години на планетарни изменения целият кретено-масонски капитализъм базиран на лъжи и манипулации предстои да се срине етаж по етаж като кули близнаци в добре организиран фалшив терористичен атентат от 2001-ва, евроаталнтическият запад предстои да си плати за всички престъпления срещу човечеството, като мн често цената няма да е в пари, а направо с животите им, гледайте следващите години планетата какво ще направи с тази глупава егоистична кретено-масонска парадигма на нисшият разум, така или иначе друго не може да направите, всичко предстои да стане на кайма, и на изток и на запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 14 rate down comment 0
red6
преди 5 години
На всеки сатрап му е виновен някой "външен". Мен сега ми е чудно за тия Ц400 и там ядрени централи с какви пари ще плати? Това без да броим безумията като втори канал до босфора, мегалетището и т.н. Или даже още по-добре във каква валута ще плати :D Ще си купи юани или рубли със турските лири ли :D :D :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още